2024. május 19. - Ivó, Milán

Tömeges kórházcsőd fenyeget a Fidesz szerint

A Fidesz szerint tömeges kórházcsőd fenyeget az egészségügyi forráskivonás miatt - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján.
2009. május 9. szombat 13:40 - HírExtra
Véleménye szerint az elkövetkező időszakban várható 10 százalék feletti forráskivonás egyértelműen az intézmények tömeges csődjét fogja jelenteni. Példaként elmondta, hogy Budapesten 12 intézményből jelenleg négy csődben van, de a többiben sincs pozitív szaldó. Hozzátette, hogy a nem súlyponti kórházak 15-20 százalékos, a súlyponti intézmények pedig 10 százalékos, vagy annál valamivel nagyobb forráskivonást kell, hogy elszenvedjenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kórházszövetség is azt állapította meg, hogy az április 1-től érvényes finanszírozást egyetlen egészségügyi intézmény sem élheti túl.

Rámutatott arra is, hogy a forráskivonás mellett az egészségügyi intézményeket az energiaár- és az élelmiszerár-emelések, valamint a beszállítók áremelései is sújtják, miközben nincs fedezete a kórházaknak az 5 százalékos kötelező béremelésre, és a 13. havi illetmény felét is ki kell gazdálkodniuk. Egy fűnyírót tolnak végig a magyar egészségügyön Soprontól Záhonyig, nem veszik figyelembe az egészségi állapotokat és a kapacitások egyenlőtlen eloszlását - jelentette ki Pesti Imre.

A fideszes politikus szerint a Bajnai-csomag "bűntény" a magyar társadalommal szemben, és ez az egészségügyben különösen érvényes. Mint mondta, Bajnai Gordon miniszterelnök programjában egy mondatot sem szánt az egészségügyre, ami megmutatja, hogy "ennyire fontos" a magyar kormánynak az ágazat. "Ez nem más, mint offshore-szolidaritás" - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását