2024. május 6. - Ivett, Frida

Másképp bontjuk le a gyümölcscukrot

A férfiak és a nők különböznek abban, hogyan bontja le szervezetük a gyümölcscukrot, amely az egyik legegyszerűbb cukor - állapítja meg svájci kutatóknak a Diabetes Care című szaklap júniusi számában megjelent tanulmánya.
2008. június 3. kedd 16:38 - Hírextra
A rövid időn belül történt hirtelen cukorbevitel hatására a fiatal férfiak vérének triglicerid (zsír) szintje megemelkedett, és csökkent az inzulin-ellenállóképességük. Minkét tényező a szív- és érrendszeri betegségekkel és a 2-es típusú diabétesszel kapcsolatos nagyobb kockázatot jelzi - mondta Luc Tappy, a Lausanne Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A nők szervezetében ugyanakkor kevesebb negatív hatást váltott ki a cukorterhelés.

A vizsgálatban 16 egészséges, normál testsúlyú, 23 év körüli, nem dohányzó férfi és nő vett részt, akik két különböző hatnapos diéta szerint étkeztek, négyhetes szünet beiktatásával.

A tesztalanyok anyagcseréjét 12 paraméter ellenőrzésével követték. A férfiaknál a gyümölcscukor fogyasztása a tizenkettőből tizenegy tényező emelkedését váltotta ki, köztük a vér glükóz tartalmának 5 százalékos, valamint a triglicerid szintjének 71 százalékos növekedését.

Eközben a nőknél 4 százalékkal emelkedett a glükóz és csupán 16 százalékkal a triglicerid szintje a nagy gyümölcscukor tartalmú étrend következtében. A nőknél a tizenkét vizsgált tényező közül csak négy szintje emelkedett értékelhető mértékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását