2024. április 16. - Csongor

Ajka ragaszkodik az iskolához

Az ajkai önkormányzat változatlanul ragaszkodik a városban lévő Bercsényi Miklós Szakközépiskola fenntartói jogához; a város perben áll a fenntartói jogot jelenleg gyakorló Veszprém megyei önkormányzattal - mondta Schwartz Béla, a város MSZP-s polgármeste
2008. június 3. kedd 14:18 - Hírextra
A város vezetője emlékeztetett arra, hogy a megyegyűlés a múlt év decemberében döntött a térségi integrált szakképzési központok (tiszk-ek)létrehozásáról, s ebbe sorolt be két ajkai, két tapolcai és egy balatonfüredi szakiskolát; ezek évek óta már a megye fenntartásában működtek. Hozzátette: a tiszk központja Ajkán lett volna.

Mindhárom város kérte azonban januárban, hogy nem az integrált, hanem a társulati formában létrejött tiszkhez szeretnének tartozni - emlékeztetett Schwartz Béla, rámutatva arra is, hogy csak két különböző fenntartó (megye-város) társulhat. Ehhez tehát a három város közül egyiknek vissza kellett kapnia fenntartásba az iskoláját, hogy aztán társulhasson a megyével - tájékoztatott az ajkai polgármester.

Jeleztük is, hogy kérjük vissza a Bercsényi iskolát (ezt tervezi a város a Bánki Donát Szakközépiskolával is), s plusz 20 millió forintot is felajánlottak a társulati működtetéshez - mondta a polgármester, megjegyezve: a megyegyűlés azonban Tapolca mellett döntött.

Tehát Tapolca kapja vissza az iskoláját, vele társul a megye, Ajka pedig maradhat az integrált tiszkben - mondta Schwartz Béla.

A megyegyűlés döntése ellen bírósághoz fordult az ajkai önkormányzat, s a napokban meghozott végzésében a Veszprém Megyei Bíróság elutasította ugyan a felperes (Ajka) keresetlevelét, de ezzel nem az ügy lényegéről döntött, hanem csak azt mondta ki, hogy az ügyben nem illetékes - mondta a bírósági végzésről a polgármester. Hozzátette: a bíróság azért nem foglalkozott az üggyel, mert a megyegyűlés nem hatósági jogkörben eljárva hozta meg a határozatát a tiszkek felállításáról - tájékoztatott az ajkai városvezető.

A döntés ellen fellebbeznek - jegyezte meg a polgármester. Hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy folyamatban van egy másik per is, amelyben a megyei önkormányzattal az ajkai középfokú iskolák fenntartására kötött szerződés felbontását kérik.

Schwartz Béla hangsúlyozta: a háttérben politikai diszkrimináció húzódik meg, szerinte a jobboldali vezetésű megye nem akart társulni intézmény-fenntartásra a baloldali vezetésű Ajkával. A fideszes vezetésű Tapolcát választotta, annak "adta vissza" a középiskoláját, amely városnak egyébként Lasztovicza Jenő, a megyegyűlés elnöke az országgyűlési képviselője - mutatott rá az ajkai polgármester.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek kedden elmondta: szó nincs hisztériakeltésről és politikai diszkriminációról, az ügyben korrekt szakmai döntés született. Elmondta: az integrált tiszkek létrehozásáról döntő megyegyűlésen Ajka polgármestere is jelen volt, háromszor is szót kapott, de a döntést nem kifogásolta. Csak másfél hónap múlva "jött azzal", hogy mégis inkább a társulással létrehozott szakképzési központhoz tartoznának, ezért kérik vissza a szakközépiskolájukat, s már azzal is fenyegetőzött, hogy ha a megye azt nem adja, akkor perre mennek - emlékeztetett a megyei elnök.

A megyegyűlés azonban szakmai érvek alapján logikusan a tapolcai iskola fenntartói joga visszaadása, azaz a Tapolcával való társulás mellett döntött, mert a három közül (ajkai, füredi és tapolcai középiskola) az a legolcsóbban finanszírozható - tájékoztatott Lasztovicza Jenő. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a települési önkormányzatoktól átvállalt középiskolák fenntartására plusz 976 millió forintot költ évente a megye a normatív állami támogatáson felül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását