2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szolgáltatások szívbetegeknek

Amikor Bostonban idén tavasszal megnyílik a világ egyik legjobb szívgyógyászati intézetének új osztálya, mind a 136 szobában külön hálórészt alakítanak ki annak a családtagnak, aki éjjel-nappal a beteggel kíván lenni.
2008. január 12. szombat 13:10 - Hírextra

A Brigham and Women's Hospital most épülő szárnyában a betegszobák a korábbi kórtermekhez képest mintegy kétszeres területűek lesznek, és a hozzátartozó számára kihúzható, megvetett ágyat és lapos képernyőjű tv-készüléket biztosít a kórház igazgatósága. A betegek - akár szívműtét után, vagy szívinfarktust követően - elrendezhetik, hogy legközelebbi hozzátartozójuk éjszaka is a közelükben lehessen.

A szívgyógyászok és az ápolószemélyzet tagjai nem csak megengedik a családtagnak, hogy jelen legyen, hanem bátorítják is arra, hogy segítsen a beteg ellátásában, a fürdésben, sőt akár a kötések cseréjében is.

A Brigham kórház vezetői úgy tájékoztatták az Amerikai Kardiológiai Kollégiumot, hogy Bostonban ez lesz az első gyógyintézet, amelyik megengedi, hogy a kórteremben valamelyik családtag folyamatosan a beteggel együtt lehessen. "A gyermekkórházakban ez a rendszer már régóta működik, ott a családtagot nem is úgy kezelik, mint valami látogatót"- mondotta James Conway, egyik társadalmi szervezet vezetője, amely az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséért dolgozik.

Az Egyesült Államokban több nagy kórház kísérletezik a család bevonására az intézeti betegellátás javítása végett. Ez a próbálkozás az ápolószemélyzet körében szinte valamennyi kórházban nagy ellenállást váltott ki. A klinikák nővérei már azt a mindenfelé elterjedt engedményt is rosszallották, hogy egyes betegek hozzátartozói a hivatalos látogatási időn túl is bejöhetnek az intézetbe.

Még nagyobb vitát vált ki a most tervezett "bentlakásos családtag" rendszerének bevezetése. Sok nővér attól tart, hogy a hozzátartozók saját kéréseikkel, kérdéseikkel több időt vesznek el az ápolószemélyzet tagjaitól, mint amennyit az ápolók a betegekre ellátására fordíthatnak. Attól is félnek, hogy a beteg esetleges újraélesztése, vagy a fájdalmas beavatkozások látványa miatt nehezebb az elájuló vagy rémüldöző családtag állapotának rendbetétele, mint a súlyos beteg kezelése.

Jelenleg hatalmas internetes és kórházi vita folyik az ügyben. Donald Berwick, az egészségügyi ellátás színvonalának javítására létrejött Healthcare Improvement intézet igazgatója már korábban javasolta, hogy a kardiológiai osztályok az őrzőszobákat is nyissák meg a betegek hozzátartozói előtt.

Hangsúlyozták, hogy több olyan gyógyintézetben, ahol ezt lehetővé tették, a betegek lényegesen kevesebb időt töltöttek a kórházban és gyorsabban gyógyultak, mert a hozzátartozók gyakran előbb vették észre az esetleges szövődményeket, a gyógyszermellékhatásokat, mint az ápolószemélyzet tagjai, sőt rögtön szóltak is, ha a nővérke elfelejtette a gyógyszert időben beadni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását