2024. május 7. - Gizella

Bárhol, bárkit, bármikor

Minden Pekingben induló magyar sportolónak felelőssége teljes tudatában kell nyilatkoznia arról, hogy doppingmentesen készült és így is fog versenyezni az ötkarikás játékokon, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig a nyilatkozat megerősítését elvárja a s
2008. június 2. hétfő 14:05 - Hírextra

Ez azon a hétfői, budapesti értekezleten hangzott el, amelyet a MOB tartott a sportágvezetők részvételével alig két hónappal a pekingi játékok rajtja előtt.

A MOB honlapján olvasható beszámoló szerint Kamuti Jenő főtitkár bevezetőjében elmondta: a NOB szemlebizottságával összhangban megállapítható, hogy minden idők legszebb, legjobb olimpiai faluja várja a versenyzőket a kínai fővárosban. Ugyanakkor jelezte: az Európai Olimpiai Bizottságok szervezetének legutóbbi, sorrentói értekezletén teljes fél napon át a dopping volt a téma.

Molnár Zoltán csapatvezető bejelentette, a MOB illetékesei a lehető legtöbb kerettaggal kívánnak találkozni a rajtig hátralévő időszakban, hogy tájékoztassák őket a doppingkérdéssel kapcsolatban.

Emellett azt kérte a sportágvezetőktől, olvastassák el még egyszer a három éve aláíratott sportolói szerződést a versenyzőkkel, elvégre az abban szereplő jogok és kötelezettségek némelyikéről, meglehet, elfeledkeznek az olimpikonok. A következő hetekben még egy papír aláírása vár valamennyi pekingi indulóra: a részvételi nyilatkozat szignálása, továbbá egy olyan nyilatkozaté, amelyben a sportoló kijelenti, van-e TUE-engedélye (ez elsősorban asztmás versenyzőkre vonatkozik), megvolt-e a kötelező egészségügyi szűrése a Sportkórházban, megvan-e a MOB által előírt négy negatív doppingvizsgálat. Molnár jelezte, esetleges pozitív minta esetén a normál eljárást fogja követni a csapatvezetés, azaz a fegyelmi eljárás végéig megadja az ilyenkor elvárható segítséget a sportolónak.

"Ha azonban arról kapok értesítést, hogy valaki nem adott mintát, akkor aznap mérlegelés nélkül hazaküldjük" – szögezte le a csapatvezető. Molnár külön felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB május 22-én kiadta az olimpián érvényes doppingellenes szabályzatát, amely más, mint a mindennapok regulái – a magyar fordítást nemsokára eljuttatják valamennyi olimpikonnak.

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, a NOB szabályzata felülírja a nemzetközi szövetségek szabályzatait: jellemző, hogy az athéni 22 oldalhoz képest 43 oldalt tesz ki a paragrafus-gyűjtemény. Az igazgató jelezte, nyolc módon lehet doppingvétséget elkövetni – a pozitív minta csupán egy ezek közül. A dokumentum szerint a végső felelősség a sportolót terheli, gyanú esetén ugyanakkor a NOB-ot terheli a bizonyítás felelőssége. A szabályzat 2008. július 27. és augusztus 24. között érvényes, mégpedig globálisan: azaz bárhol a világon ellenőrzés alá vonható egy benevezett olimpikon, ha a NOB orvosi bizottsága szükségesnek véli, egy nap akár kétszer is. Vétség esetén a NOB fegyelmi bizottságának döntése azonnal érvényesítendő, függetlenül attól, hogy az csupán az elsőfokú döntés – 21 napon belül lehet fellebbezni a CAS-hoz, a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely kizárólagosan jogosult a másodfokú döntés meghozatalára.

Nagy jelezte, ha valaki az olimpia alatt nem jelenik meg egy vizsgálaton, és a játékokat megelőző 18 hónapban volt már két hasonló mulasztása, ami a holléti szabály megsértését jelenti, akkor megvalósul a doppingvétség, azaz a szankciók ugyanazok lesznek, mintha pozitív mintát adott volna. Az igazgató külön felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB saját doppingellenes szabályzatát a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is jóváhagyta, azaz a NOB által jogerősen elítélt sportoló további retorziókra, jelesül az olimpiákról való örökös eltiltásra számíthat a játékokat követően.

Ruza József, az úszók főtitkára felvetette, hogy a tavasz slágerének számító új csúcsdoppingszer, az IFG Long-3 esetében állásfoglalást kértek a MOB-tól, vizsgálja-e ezt az anyagot a WADA, és szerepel-e egyáltalán a tiltólistán. Kamuti Jenő elmondta, az IGF szerepel a NOB által kiadott hivatalos tiltólistán, Sorrentóban pedig az is elhangzott, hogy a WADA a növekedési hormonokkal egyetemben az IGF-használatot is képes feltérképezni.

Molnár Zoltán tudatta, a csapatvezetés arra törekszik, hogy a játékok alatt valamennyi fontos egészségügyi terület le legyen fedve, azaz a versenyzőkkel tartó orvosok között nem csupán sebészek lesznek, de például belgyógyász is. Végül pedig bejelentette, hogy az utóbbi hetek pluszkvótái további kísérők akkreditálását tették lehetővé az éremesélyes sportágakban, függetlenül attól, hogy mely sportág szerezte a helyet: vagyis további szakember kiutazására nyílt lehetőség úszásban, vízilabdában, kézilabdában, vívásban, öttusában, kajak-kenuban és birkózásban. A MOB vezetői bíznak abban, hogy július közepéig még duzzadhat a csapatlétszám, így az ökölvívók, a cselgáncsozók és a sportlövők edzői teamjei is bővülhetnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását