2024. május 17. - Paszkál

Több segítségre lenne szükség

A beszédzavarral küszködő stroke-os betegek 90 százaléka Nagy-Britanniában nem kapja meg a kellő segítséget.
2008. június 1. vasárnap 11:00 - Hírextra

Stroke Szövetség adatai szerint a szigetországban évente 150 ezer embert súlyt agyi érkatasztrófa, a túlélők harmadánál a betegség maradványtüneteként kommunikációs zavarok lépnek fel - olvasható a BBC News hírei között

A beszédzavarokkal vagy szövegmegértési gondokkal küszködőknek stroke-szakember irányításával csoportterápiát szerveznek. A fejlesztőfoglalkozásokon a betegek beszédét igyekeznek javítani. Olyan esetben, amikor a beszédközpont kiterjedt sérülése miatt ez lehetetlen, a szakemberek segítenek a pácienseknek elsajátítani a jelbeszédet, hogy tudjanak kommunikálni.

A Stroke Szövetség adatai szerint azonban évente mindössze 1300 beteg, a rászorulóknak mintegy 12 százaléka jut segítséghez kommunikációs gondjainak leküzdésében.
Mint Joe Korner, a Stroke Szövetség képviselője rámutatott, mindenkinek szüksége van a kommunikációra. Beszéddel, jelekkel, vagy akár szemhunyorítással, de kulcsfontosságú, hogy a beteg megértesse magát másokkal.

"Az alapvető kommunikációs képességeit elvesztő személy némasága börtönébe zárva depresszióba esik" - mutatott rá Joe Korner.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását