2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jó esély a Haydn-évforduló

A 2009-es Haydn-emlékév jó esélyt nyújt Burgenland számára a kulturális turizmus fellendítésére, mint ahogy lehetőség kínálkozik a szomszédos tartományokkal és Magyarországgal való együttműködés elmélyítésére is - hangoztatta vasárnap az osztrák szövetség
2008. június 1. vasárnap 18:28 - Hírextra

Alfred Gusenbauer abból az alkalomból nyilatkozott, hogy helyettesével, Wilhelm Molterer alkancellárral és Hans Niessl tartományi elöljáróval részt vett az emlékévet beharangozó, koncerttel egybekötött programismertetőn. Az előzetes tervek szerint a Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából tervezett ünnepségsorozatot március 31-én nyitják meg a kismartoni Esterházy-kastélyban - 1732-ben ugyanis ezen a napon született a zeneszerző.

A kancellár úgy vélte, hogy az emlékév lerakhatja a tartós gazdasági előnyökkel járó kulturális turizmus alapkövét a tartományban. "A rendezvények bizonyára sok zenebarátot fognak vonzani nemcsak hazai földről, hanem a szomszédos országokból is" - mondta, hozzáfűzve: az előkészületek során jelentős beruházásokat eszközölnek mind az infrastrukturális, mind a kulturális ágazatba, remélhetőleg hosszú távon is fennmaradó munkahelyeket teremtve. Hangsúlyozta azt is, hogy Haydn személyisége és munkássága kitűnő alkalmat nyújt az emlékévhez kapcsolódó tevékenységek határokon átnyúló jellegének előtérbe állítására. Közölte, hogy a szövetségi kormány kétmillió euróval járul hozzá a rendezvények költségeihez.

Gusenbauer a zenetörténelem egyik legjelentősebb forradalmárának nevezte Haydnt, aki csaknem negyven évig élt és alkotott az Esterházy-kastélyban. Molterer alkancellár európai zenei óriásnak titulálta a muzsikust: mint mondta, Haydn egyike azoknak a kevés számú művészeknek, akik Ausztriáról "globális dimenziót" tükröznek a világ felé.

Niessl tartományi elöljáró kijelentette, hogy az emlékév a tartomány húsz évi fáradozásának betetőzése lesz, amely arra irányult, hogy Eisenstadt "Haydnstadtként" is ismertté váljon.
Az év végéig tartó rendezvénysorozat keretében a zeneszerzőnek mind a 107 szimfóniáját bemutatják majd Kismartonban.

A bécsi OsterKlang-fesztivált a bécsi filharmonikusok A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című Haydn-oratóriummal fogják megnyitni április 4-én, a karmester Riccardo Muti lesz. A Haydn-emlékév méltó befejezéseként az osztrák fővárosban Haydn Il mondo della Luna című operáját láthatja a közönség december 7-én, a bécsi Theater an der Wienben, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, Tobias Moretti rendezésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását