2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az ízfesztiválok hazája

A magyarok azért tudták megőrizni kulináris identitásukat Közép-Európában, mert szeretik nemzeti konyhájukat, büszkék annak eredetiségére - írta a hétvégén a kijevi Zerkalo Nyegyeli hetilap a jelentősebb magyarországi főző- és ételfesztiválokat bemutató t
2008. június 1. vasárnap 21:30 - Hírextra

Az újság szerint a magyar konyha azért különleges és egyedi, mert a magyarok "hűek maradtak állattenyésző nomád őseik ízvilágához". Nem is tekinthető magyarnak az, lett légyen akár budapesti, akár vidéki lakosról szó, aki nem tud gulyást, pörköltet főzni vagy hurkát tölteni - fogalmazott a szerző. Ha pedig a magyar bízik saját szakácstehetségében és nem fél azt a világ elé tárni, akkor - a cikk szavaival - egyenes út vezet számára az országban szinte egész évben szervezett számos gasztronómiai fesztivál bármelyikére.

Különösen érdekesnek nevezte a lap a szolnoki gulyásfesztivált, amelynek tavaly annyi látogatója volt, mint amennyi a város lakossága. Ennél cseppet sem érdektelenebb - így a lap - a 70 éves múltra visszatekintő szegedi tiszai halászléfesztivál, már csak azért sem, mert - aligha látható másutt az ottanihoz hasonló óriási literes bogrács.

Túrkevére kell ellátogatnia annak, aki hamisítatlan pásztorpörköltet szeretne enni, amelyből az ottani fesztiválon hatalmas a választék az élénkpirostól a világossárgáig, a hozzáadott paprika fajtájától függően - írta a hetilap, amely a kolbász és szalámi kedvelőinek Békéscsaba felkeresését ajánlotta. Az ottani kolbászfesztiválon a vendég olyan csípős kolbászt kóstolhat, amelyhez képest "limonádénak tűnik az utána legördített pohár pálinka".

A magyar gasztronómiai fesztiválok valóságos népünnepélyek cigány- és fúvószenével, kirakodóvásárokkal, ügyességi versenyekkel tarkítva, s mindehhez járul a magyarok hagyományos vendégszeretete.

Végezetül a hetilap sajnálkozással jegyezte meg, hogy Ukrajnában nincs hagyománya a magyarországihoz hasonló gasztronómiai fesztiváloknak, pedig - mint írta - a kondér és a lábos politikai nézetekre való tekintet nélkül összehozhatná Ukrajna keleti, déli és nyugati országrészeinek lakóit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását