2024. május 5. - Györgyi

Hollywoodi nagypapa-kalandorok a mozivásznon

Mikor fejezze be a pályát egy mozisztár? Nem könnyű döntés ez manapság Hollywoodban, ahol a tehetséget a technikán kívül a felpörgetett médiaimázs, a hiúság és a rafinált kozmetikai sebészet is feldúsítja.
2008. május 16. péntek 20:10 - Hírextra

Harrison Ford legújabb Indiana Jones-filmje ismét felvetette a kényes kérdést: a világ legszexisebb férfijai között listázott mozisztár ugyanis 65 esztendősen ragadta meg ismét a közel húsz éve pihenő kalandsorozat fonalát. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című epizód a hét végén debütál a cannes-i filmfesztiválon.

De persze nem Ford az egyetlen, aki azon igyekszik, hogy fiatalkori akcióhősképének megfeleljen. A hatvanas-hetvenes évek mozis ikonjai, Al Pacinótól Sylvester Stallonéig még mindig arról próbálják meggyőzni a közönséget, hogy fél kézzel elbánnak akárkivel és a nő is az ölükbe hull a végén - akkor is, ha negyven évvel fiatalabb, mint ők.

Még Robert De Niro sem volt képes nemet mondani egy repülő kalóz szerepére a Csillagpor című közelmúltbeli fantasyben.

Csupán maroknyi szupersztár, így Jack Nicholson, Warren Beatty vagy Clint Eastwood látszik elfogadni a tényt, hogy kiöregedtek a főhőskategóriából.

Ford persze szerencsésebb néhányuknál, mivel egy sor depressziós thriller után éppen legnagyobb sikerében, a kalandor-régész képében kelhetett új életre a filmvásznon.

"Megint menő lett, ő szerepel minden címlapon, de e nélkül a szerep nélkül valószínűleg ő is ugyanabban a csónakban evezne, mint a többiek" - jegyezte meg Leonard Martin amerikai filmkritikus és filmtörténész.

Bár De Niro és Pacino az elmúlt évtizedben egy sor szereppel kerültek a pellengérre (Gigi, Godsend - A teremtés klinikája, Pénz beszél) a hírnév azért jól kamatozik a nagy öregek kezében. Egy kritikus szerint például De Niro az általa alapított Tribeca Filmfesztivál és csinos vendéglátó-birodalma miatt hajlandó az ilyesféle kompromisszumokra, holott pályája kezdetén alaposan megválogatta, hogy miben és kinek keze alatt vállal szerepet.

A közönség kegyeinek megtartásáért folyó harc nem újdonság a sztárok világában: annak idején Bette Davis és Joan Crawford is összeálltak a Mi történt Baby Jane-nel? című, végül több Oscar-jelölést begyűjtő thriller kedvéért.

"Akkora durranás lett, hogy hatására az idősödő színésznők kapósak lettek a groteszk- és horrorjellegű filmekben" - emlékezett Maltin.
A filmes szakíró megjegyezte, hogy a fiatalságfüggő Hollywoodban nemigen akad főszerep az éltesebb korosztálynak. Még Jack Nicholson is játszott egy Adam Sandler-komédiában és legutóbb egy szentimentális mozit is elvállalt, A bakancslistát.

De az olyan kaliberű színésznők sorsa sem könnyebb, mint Meryl Streep, aki az utóbbi időben a Farrelly testvérek Túl közeli rokonához és Anne Hathaway Az ördög Pradát visel című filmjéhez is asszisztált. (Igaz, hogy rangjához méltón, még az ifjú sztárokat is lejátszva a vásznon.)
"A színész szeret játszani. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy játszania kell, és a legtöbbjük számára egy adott pillanatban a legkevésbé kellemetlen szerep melletti döntésről van szó, hogy ne tűnjön el a közönség szeme elől, és játékban maradhasson" - összegezte véleményét Maltin.

A másik út, a legendás Cary Granté: noha istenien nézett ki, 62 évesen mégis felállt és kiment a stúdió ajtaján, mert rájött, hogy negyven évvel idősebb, mint partnernője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását