2024. május 5. - Györgyi

Marad minden a régiben

Nem változott a 2005 augusztusában kijelölt középtávú inflációs cél - hangsúlyozta közös közleményben a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a közleménnyel egy kommunikációs hibát javítottak
2008. május 31. szombat 19:05 - Hírextra
Továbbra is 3 százalék a kormány és jegybank közös középtávú inflációs célja - hangsúlyozza a két intézmény közös közleménye, amely szerint a folyamatos érvényű cél legfontosabb előnye, hogy kiszámítható környezetet biztosít a gazdasági szereplők számára, segíti az inflációs várakozások lehorgonyzását, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az infláció tartósan alacsony, az árstabilitásnak megfelelő szinten maradjon.

A pénzügyminiszter a közlemény kiadásának okáról azt mondta: azért egyeztettek a nemzeti bankkal és adták ki az említett közleményt, mert a piacon kialakult egy polémia, amelyet gyakorlatilag így válaszoltak meg.

Az ügy előzménye az lehet, hogy a hétfői kamatdöntés és inflációs jelentés ismertetésekor a jegybank elnöke egy kérdésre válaszolva azt mondta: nincs inflációs sáv. És bár valóban nem 3 plusz-mínusz 1 százalékot emlegetnek inflációs célként, hanem csak 3 százalékot, a plusz-mínusz 1 százalék létezik, és arra szolgál, hogy amikor utólag értékelik az inflációs cél teljesülését, akkor az is elfogadható lesz, ha az előre nem látható, átmeneti inflációnövelő hatások, sokkok miatt legfeljebb plusz-mínusz 1 százaléknyi eltérés mégis előfordult.

De mivel ez a toleranciasáv csak utólagos értékeléskor értelmezhető, ezért a jegybank monetáris politikájának célja csakis a 3 százalék elérése lehet.
Forrás: www.inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását