2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány szerint érzékelhetők az erőfeszítések eredményei

Munkahelyteremtést, a munkavégzésre ösztönző szociális rendszer és munkavégzésre képessé tevő oktatási rendszer megteremtését szorgalmazta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a párt választmányának szombati ülésén Budapesten.
2008. május 31. szombat 11:41 - Hírextra
A kormányfő szerint Magyarországon közös dolgaink lassan kezdenek jó irányba fordulni, érzékelhetők az elmúlt két év erőfeszítéseinek eredményei.

Hozzátette: 2008 "a trendek fordulóéve" lehet, mert a gazdaság gyorsuló ütemben kezdett el növekedni, tavaly december óta hónapról-hónapra csökken az infláció. Idén ismét növekednek a jövedelmek, a nyugdíjak és a fogyasztás - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc elmondta "lassan törlesztettük a múlt adósságát, és itt az idő, hogy a holnappal foglalkozzunk".

Az MSZP elnöke szerint a cél az, hogy a kormány 2010-ig a szociális biztonság megőrzését ötvözze a gazdasági növekedés ösztönzésével.

A célok közzé sorolta az Európai Unió növekedési átlagát két százalékkal meghaladó gazdasági növekedést, azaz, hogy középtávon öt százalékkal növekedjen a magyar gazdaság.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy érdemi változásokra van szükség az adórendszerben - többre, mint korrekciókra -, de nincs lehetőség a rendszer teljes átalakítására. Azt mondta, csökkenteni kell a munkavégzéshez kötődő, a vállalkozásokat terhelő adókat, az adórendszernek arra kell bátorítania, hogy fehéren foglalkoztassanak, de mindezeknek nem szabad veszélyeztetniük a gazdasági egyensúlyt.

Taps fogadta a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint nem támogatja azt, hogy az adórendszer átalakítását összekössék a szociális kiadások megnyirbálásával.

Hozzátette: a szociális segélyezést hozzá kellene kötni a munkavégzéshez. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, "a közösség szolidaritáselvű támogatása az együtt kell, hogy járjon azzal, hogy mindazok, akiket támogatunk, maguk is erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy elsősorban munkával, elsősorban legálisan végzett munkával keressék önmaguk és családjuk boldogulását".

Szintén taps fogadta, amikor a miniszterelnök elmondta, mindig el fogja utasítani a rendszer átalakítására vonatkozó javaslatok mögött meghúzódó előítéleteket, rasszizmust, cigányellenességet.

Kitért arra, milyen változtatásokra van szükség a gyermekgondozási segély (gyes) területén. Elmondta, őrizni kell a gyes értékét, több bölcsődére és óvodára van szükség, és szabadabbá kell tenni ezen támogatások igénybevételét. A kormányfő a munkavégzésre képessé tevő oktatási rendszerről közölte, intézkedések szükségesek a koragyermekkori foglalkoztatás, a védőnői rendszer, a közoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés területén.

A pártelnök utalt arra, hogy az értékőrző nyugdíjpolitika megfosztja attól a nyugdíjasokat, hogy a gazdaság növekedésével arányosan az ő juttatásuk is növekedjen. Megjegyezte, ebben a kérdésben az MSZP jelentős vitákat folytatott az SZDSZ-szel, és ez is vezetett a koalíció felmondásához, mivel a szabad demokraták a jövedelmek növekedéséhez is kötődő indexálást akarták megváltoztatni tiszta inflációssá.

Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének zárt körben elmondott szavaira Gyurcsány Ferenc közölte, nem elég az MSZP-nek erre nemet mondani, saját politikáját is ismertetni kell, minden faluban, megyében meg kell szólalnia.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke április végén a filmművészeti egyetemen, Kéri László politológus kurzusán a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt, és azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva. Orbán Viktor a Blikknek adott későbbi interjújában az állami beruházásokról szólva közölte, azok nagy része nem más, mint "állami umbulda". Úgy fogalmazott: "A következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 5-700 milliárd forint". A beruházásokat meg kell csinálni, metróból is több vonal kellene - tette hozzá. Mint mondta, "azt kell megvizsgálni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni az építkezéseket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását