2024. április 29. - Péter

Langobard harcos Testonában

Langobard harcos épségben fennmaradt csontvázára bukkantak olasz régészek Testonában, Torino közelében. A langobardok - a hosszú szakállúak - néppé formálódása a mai Németország északnyugati részén ment végbe, nyelvük az ószász és az ófríz nyelvekkel muta
2008. május 30. péntek 18:08 - Hírextra
Az I. században az Elba vidékéről vándoroltak el, megjelentek a Cseh-medencében, Morvaországban, Alsó-Ausztriában, majd Pannóniában. A VI. században támadták meg Itáliát: Alboin király félmilliós serege 568-ban kelt át az Alpokon, és sorra elhódította a bizánciaktól Vicenzát, Veronát és Bresciát. Az ország északi részén a langobardok királyságot alapítottak, amely mintegy száz éven át maradt fenn. Emléküket őrzi nevében a mai Lombardia-tartomány - olvasható a The Telegraph című brit napilap online kiadásában.

Az archeológusok a csontvázat 1400 évesre becsülik. Feltételezéseik szerint a harcos 25 éves lehetett, amikor - feltehetően maláriában - elhunyt.

A harcost lovával együtt temették el, ami a feltárást irányító Gabriella Panto szerint igen szokatlan. A harci paripák igen nagy becsben álltak, s nemigen fordult elő, hogy egy lovat csupán azért öltek le, mert gazdája elhunyt. Ugyanakkor előfordult, hogy a lovak fejét helyezték halott gazdájuk mellé a sírba.

A sírban a régészek egy "kincses ládikát" találtak, amelyet hamarosan röntgenvizsgálatnak vetnek alá. A harcos aprócska tarsolyában egy pár csipeszre, valamint bronz övcsatra leltek.

Mutatóujján gyűrűt viselt, fegyverzetéhez egy kés, valamint a közelharcban használatos rövid kard tartozott.

Az ásatások során a régészek feltárták a langobardok táborát Testonában. A hódítók vízvezetéket, öntözőrendszert, valamint egy sor apró, alapzat nélküli fakunyhót építettek. A leletek közé tartozik egy kutyacsontváz is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását