2024. május 3. - Tímea, Irma

Kinek csípi a szemét a szemét?

A környezetvédelmi világnapot 1972 óta június 5-én tartják. Szükség van a kiemelt figyelemre, hiszen elég, ha körülnézünk jártunkban-keltünkben: eldobott csikkek, papírzsebkendők, üres pillepalackok tarkítják útjainkat, nem szólva a lehullott falevelekről
2008. május 30. péntek 09:34 - Leopold Györgyi
A szemétkérdés világprobléma, - mondhatná bárki legyintve, hiszen még a nagyhatalmú nápolyi maffia sem képes úrrá lenni a várost beborító szeméthegyeken. Máshol titkos utakon a szomszéd országba viszik saját szemetüket, így szabadulnak tőle.

Persze világszerte akadnak bőven ellenpéldák is, de söpörjünk inkább a saját portánk előtt. Budapest a turisták egyik kedvelt célpontja, sokezer idegen keresi fel évente, főként a nyári idényben. Ha sajnálatosan el is maradt a város életéből a régi szokás, mikor a Tiszta Budapestért, Virágos Budapestért szlogenek jegyében versengtek a fővárosiak, azért vannak erre hivatott és fizetett cégek, szervezetek, személyek. Azért fizetjük őket! - vélik, akik ledobják magukról a gondot és felelősséget,mit sem törődve környezetük rendjével, tisztaságával.

A fővárosnak önmagában is vannak köztisztasági szempontból kedvezőtlen adottságai, mint a sűrű beépítettség, a kevés zöldterület, az elaggott növényzetű fasorok és parkok, a hatalmas gépjárműforgalom. Mindehhez hozzájárul még a szeszélyes időjárás is, amely olykor váratlan akadályokat, ledőlt fákat, leomlott házfalakat, hulló tetőcserepeket produkál, és említhetnénk az alkalmi randalírozó csoportok vandalizmusát is, ami súlyos károkat okoz és szemetet termel városszerte.

- Nálunk napi huszonnégy órás a szolgálat. Mindenre fel kell készülnünk, viharra, hőségre, jégre. Egyre nem lehet igazán: a fővárosiak szemetelő kedvére, felelőtlen, környezetszennyező magatartására - állítja Horti Zsófi, a főváros tisztaságáért leginkább felelős Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője.

- Miben nyilvánul meg a sokszor hangoztatott felkészültségük?

- Például abban, hogy sokat tudó, modern gépeink vannak, melyekkel folyamatosan járjuk a frekventált idegenforgalmi helyeket. Ezek a gépek téli-nyári munkára egyformán alkalmasak. Tavasszal átállítjuk őket nyári üzemmódra és a szóróanyag helyére víztartály meg locsolófej kerül, tehát abszolút gazdaságos módon használhatók. A kézi erőt nem pótolják a gépek, de vannak alkalmi úttisztítóink is. Ők idénymunkások, csakúgy mint télen a hótakarítók, s megfelelő létszámban állnak rendelkezésre. Két Mercedes Smart kisautóval ügyeletesek járják a várost, felszerelkezve URH adó-vevővel, s ha valahol váratlan esemény adódik, értesítik társaikat. De nincsenek a kocsihoz nőve, s náluk is van lapát meg seprő. Az így eltávolítható szennyeződést, szemetet ők is el tudják takarítani.

Mindennek ellenére az eldobott csikkek, papírzsebkendők, zacskók, üdítős palackok - és ki tudja mi még? - már szinte megszokottak a város utcáin. A kutyaürülék is az, noha több kampánnyal figyelmeztették már a gazdikat, hogy a "kutyagumi" eltávolítása az ő kötelességük. Óvatos becslések szerint mégis 40 tonnányi kerül naponta a fővárosi járdákra. A fővárosban körülbelül 400 ezer kutya él, míg Bécsben 60 ezer, Frankfurtban 12 ezer kutyát tartanak nyilván. A legszennyezettebb területeken mindenütt kihelyezett utcai gyűjtőládákat a vállalat, és ingyenes tisztasági tasakokat. Környezetbarát, az ÁNTSZ által engedélyezett kutyavécék is üzemelnek, melyeket háromnaponta ürítenek, s kéthetente valamennyit fertőtlenítik. Kétféle ürülékporszívó is járja az utcákat, vízsugárral is lemossák a kutyapiszok eltávolítása után a járdát.
A másik külön említésre méltó téma a fővárosban elhelyezett 703 szelektív sziget, amit sokan szeméttárolóként kezelnek, holott ezek szelektív gyűjtőhelyek. A közterület-fenntartóknak 370 millióba kerül évente, hogy a melléjük dobott szemetet elvitessék.

Azért van pozitív példa is, mégpedig az üdítőitalos palackoké. Évente 1,2 millió pillepalackból lesz hulladék. Sajnos csak 10 százalékuk kerül a szelektív gyűjtőhelyre, a többit szétdobálják, vagy a háztartási hulladék közé keverik. A begyűjtési arány még meglehetősen alacsony, de már akadnak felelős polgárok, akik gondosan összepréselve, helytakarékosan dobják a gyűjtőbe. Ezeket a palackokat elszállítás után ledarálják, a darálékot bálákba csomagolják, a művelet többi részét, az újrafeldolgozást már más országban végzik. Németországban új rendszerre tértek át, az italos palackok betétdíjasok lettek, egy automata fogadja be ezeket, pénzért, így több mint 90 százalékuk hasznosul, nincs szemét és pénzt is kap a visszaváltó.

Divatos a környezettudatos magatartást emlegetni. A szétszórt szemét környezeti ártalom, akárcsak a keletkező hulladék mennyisége, sorsa. Aki ezt tudja, és fontosnak tartja, hogy kulturáltan bánjon minden környezetszennyező dologgal, az környezettudatosan él, és magatartásával követendő példát is mutat a közterületet ma még nem kímélő többségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását