2024. április 19. - Emma

Iszka utazása fesztiváldíjas lett

Kazahsztánban nyert nemzetközi fesztiváldíjat Bollók Csaba Iszka utazása című filmje; a mozgóképet az Almatiban megrendezett Shaken,s Stars elnevezésű seregszemlén díjazták - tájékoztatta a Magyar Filmunió pénteken az MTI-t.
2008. május 30. péntek 12:44 - Hírextra
Papp Csaba Zoltán, a szervezet munkatársa közölte: a kazah városban rendezett mustrán észt, izraeli, kazah, német és orosz mozgóképek versengtek, a zsűri elnöke Bolotbek Samsijev kirgiz filmrendező volt.

Bollók Csaba drámája a tavalyi, 38. Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb szerzői filmnek járó fődíjat és a diákzsűri elismerését. Az alkotás azóta rangos európai, amerikai, ázsiai mozgóképes mustrákra kapott meghívást. A film díjat nyert például Brüsszelben, a mexikói Monterreyben, Izland fővárosában, Reykjavíkban, Szarajevóban, továbbá a norvégiai Trondheimben. Az Európai Parlament Lux-díj szavazásán bekerült 2007 tíz legjobb európai filmje közé.

A Romániában forgatott dráma alapja egy Zsil-völgyi kamaszlány, Varga Mária sorsa. A lánnyal a filmet forgatókönyvíróként is jegyző rendező és a producer-színésznő, Csere Ágnes erdélyi utazásakor találkozott véletlenül, amikor egy vasúti átjáróban Marika a barátaival eldobált fémhulladék után guberált.

A filmben Iszka (Varga Mária) megszökik alkoholista családjától, bányászokhoz csapódik, majd egy árvaházba kerül, ahol szeretik, rendesen etetik, nem verik meg. Iszka megszökik az intézetből, a társául szegődött fiúval, Mariannal együtt csavarognak, s azt tervezik, hogy a tengerhez vonatoznak. Marian azonban hiába várja a lányt a vonatfülkében: Iszka búcsút vesz kórházba került testvérétől, Rózsikától, majd a visszafelé úton két férfi magával viszi. A kamaszlány így tényleg eljut a tengerhez, de már az emberkereskedők foglyaként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását