2024. április 29. - Péter

Francia filmhét az Örökmozgóban

A bevándorlók társadalomba való beilleszkedésének nehézségeit állítja középpontba az Együtt kell élnünk - Vivre ensemble címmel jövő pénteken kezdődő francia filmhét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.
2008. május 30. péntek 08:58 - Hírextra
A mozit üzemeltető Magyar Nemzeti Filmarchívum tájékoztatása szerint hat francia játékfilmet vetítenek a június 6. és 11. között tartó eseményen. A sorozatot Siméon Mirzayantz, a Francia Intézet munkatársa nyitja meg.

A filmhéten műsorra tűzik Rabah Ameur-Zaimeche Mi van, mi a baj? című 2002-ben készült mozgóképét, amelynek főhőse Kamel, aki miután leülte börtönbüntetést, visszatér a külvárosi arab negyedbe és megpróbál munkát szerezni. Öccse, a piti kis drogdíler bajba keveredik a rendőrséggel, Kamel, hogy védje őt, beleavatkozik az ügyletbe, így egyre kilátástalanabbá válik számára a visszailleszkedés.

Jövő szombaton Pierre Jolivet 2005-ös rendezését, a Zim and co-t láthatják az érdeklődők; a 20 éves Zim munkanélküli, gitározik, imádja a motorját. Gyorshajtásból eredő második balesete után a bíró figyelmezteti, vállaljon tisztességes munkát, úgy talán elkerülheti a börtönt. Mindössze tíz nap áll rendelkezésre, hogy teljesítse a bíró utasítását.

Jövő vasárnap Philippe Faucon Samia című alkotását (2001) vetíti az Örökmozgó. A 15 éves Samiának hét testvére van, mélyen hagyományőrző, Algériából bevándorolt családban él Marseille-ben. A kislány szenved a vallási és kulturális törvények béklyójában és elhatározza, inkább szembefordul a családjával, csakhogy a saját életét élhesse.

A június 9-i programban Malik Chibane 2005-ös munkája, a Szomszédok, szomszédnők szerepel. A film hőse Moussa, a színes bőrű rapper, akinek első CD-je nagy sikert arat, s ezért a kiadója sürgeti a második elkészítését. Moussa elhatározza, hogy lemeze személyes hangú vallomás lesz az életéről, őszintén bemutatja a lakótelepnek, a szomszédainak és szomszédnőinek a mindennapjait.

Június 10-én Éric Guirado Ha leszállsz az égből című 2001-ben készült produkcióját vetítik, a film az alkalmi munkákból tengődő Jérome küzdelmeit mutatja be. Másnap, június 11-én Valérie Minetto Cheyenne-t elfelejteni című filmjét nézhetik meg a francia filmek rajongói. A történet egy fiatal párizsi újságírónőről, Cheyenne-ről szól, aki elhatározza, hogy vidékre költözik, és új életet kezd. Mindent felszámol maga mögött, elhagyja szerelmét, Soniát is. Miközben ő vidéken megpróbál boldogulni, Sonia Párizsban felejteni próbál, azonban a szerelmi fájdalom erősebb a fizikainál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását