2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hójáró robot az Antarktiszon

Robotok ellenőrzik már az űrt, a mélytengerek alját, ám az Antarktisz felfedezése olyan összetett feladat, hogy az ezzel megbirkózni képes távirányítható eszközök megalkotása nehézséget okoz a fejlesztőknek.
2008. május 30. péntek 09:01 - Hírextra
Az atlantai Georgia Tech kutatói úgy vélik, SnoMote elnevezésű kis robotjuk meg tud küzdeni a zord időjárással és az állandóan változó felszínnel.

Az eddig műholdakról, néhány meteorológiai állomáson és érzékelőkkel begyűjtött adatokat egészítik majd ki a több tucat hójáróval összeszedhető információk.

Ayanna Howard egy NASA-ösztöndíj segítségével két évig dolgozott a 61 centiméter hosszúságú robot kifejlesztésén. Többféle formát kipróbált munkatársaival, mire rátaláltak a véglegesre, amely leginkább a gyerekeknek szánt hómobilokhoz hasonlít. A robotot ezután érzékelőkkel, mérőeszközökkel és kamerákkal szerelték fel, majd beprogramozták.

A program azt is lehetővé teszi, hogy a SnoMote-ok megtárgyalják egymással, melyikük, hová megy felfedezőútra. Ennek eldöntését is rájuk bízták a tervezők.

Nehézséget okozott a különböző tereptárgyak felismerése, megkülönböztetése is. Ezt végül egy coloradói gleccserben gyakorolták, ahol rájöttek, a jégben és hófalban lévő mikroszkopikus repedések segíthetik a jármű navigációját. A további teszteket Alaszka gleccsereiben folytatják.

A hójáróra a tervezők egy mintegy harminc kilogrammos burkolatot is készítettek , mely ellenáll a zord teleknek, sőt melegítőt is magában foglal a számítógépek működőképesen tartásához.

A végső cél egy rugalmasan változtatható, önállóan működő, mobil időjárás-ellenőrző hálózat kialakítása a megfizethető árú robotokkal, melyek dokumentálhatják a világ legeldugottabb zugában fellelt körülményeket is.

Howard 40-50 SnoMote-ból álló flottát képzelt el, mely vándorol a jeges területen, és adatokat gyűjt a klímaváltozásról, vagy más felmerülő kérdésről, miközben háborítatlanul hagyja a környezetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását