2024. április 19. - Emma

Fodor Gábor nem akarja visszavinni az SZDSZ-t a koalícióba

Nem létező, hamis ellentétpár úgy beállítani az SZDSZ elnökválasztási kampányában zajló vitát, hogy az egyik jelölt független, erős liberális pártot akar, a másik pedig visszavinné az SZDSZ-t a koalícióba - mondta Gulyás József, a liberális párt országos
2008. május 30. péntek 16:40 - Hírextra
A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a napokban Kóka János egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: Fodor Gábor és támogatói "egy új koalíciókötésben keresik az SZDSZ továbbélési lehetőségét", ő viszont "nem a koalícióba való visszakullogásban", hanem az erős, önálló politizálásban látja az SZDSZ jövőjét, támogatottságának emelkedését.

Gulyás József hangsúlyozta: Kóka János is tudja, sőt a legutóbbi országos tanácsi ülést követő nyilatkozatában még el is ismerte, hogy Fodor Gábor számára nem stratégiai cél az SZDSZ-t visszavinni a koalícióba. Az országos tanács elnöke hozzátette: a liberális pártnak sokkal nagyobb problémái vannak, minthogy a koalícióba való visszatérést állítsa politikája középpontjába.

Az SZDSZ országgyűlési képviselője Kóka János kijelentésével összefüggésben elmondta: a jelenlegi elnök a választási esélyeinek javítása miatt a szocialistákkal való riogatással a koalíció tekintetében próbálja magát megkülönböztetni Fodor Gábortól, de amit mond, nem létező, hamis ellentétpár.

Fodor Gábor a tavalyi elnökválasztási kampányban is a sodródás, a rossz kompromisszumok politikája helyett, az önálló, következetes, hiteles politikát ajánlotta pártjának az elnöki programjában - mondta Gulyás József.

Arra a kérdésre, feloldható-e a Kóka János és Fodor Gábor közötti konfliktus, függetlenül attól, melyikük lesz az SZDSZ elnöke, a politikus úgy válaszolt: igen, mert például tavaly Kóka János győzelme után Fodor Gábor és támogatói felsorakoztak a megválasztott elnök mögött.

Egy másik felvetésre, amely szerint a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján mélyponton, 1 százalékon van az SZDSZ támogatottsága, Gulyás József úgy reagált: ki kell mondani önkritikusan, hogy nem meggyőző mondanivalóval sikerült elérniük, megszólítaniuk a liberális szavazókat, mert az SZDSZ az elmúlt hónapokban csak egy-két témát tartott napirenden, míg sok olyan kérdésre, amely a potenciális szavazóik számára fontos, nem kerestek és kínáltak választ.

További témák középpontba állítása mellett persze a leginkább aktuális gazdaságpolitikai kérdésekben, így a közteherviselés reformjával kapcsolatosan változatlanul ki kell állnia az SZDSZ-nek - hangsúlyozta Gulyás József.

Az országos tanács elnöke hozzátette még: sajnos a hangsúlyosan vitt témákban sem sikerült érdemi eredményeket elérni, ezért is következett be a koalíciós szakítás.

Gulyás József megjegyezte: az SZDSZ elnöki posztjára az esélyeket a változás igénye mellett jelenleg leginkább az befolyásolja Fodor Gábor javára, hogy a közvélemény-kutatások támogatottsági-elutasítottsági mutatói szerint vele szólítható meg legeredményesebben a potenciális szavazóközönség.

Bár a népszerű politikusnak sem lesz könnyű dolga megerősíteni a meggyengült SZDSZ-t, de vele ez legalább lehetséges - fogalmazott Gulyás József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását