2024. május 28. - Emil, Csanád

Szekeres bevezetné a magáncsőd intézményét

A magáncsőd intézményének bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot Szekeres Imre szocialista képviselő.
2010. október 5. kedd 14:27 - HírExtra
Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem kielégítő a kormánypárti politikusok által benyújtott, a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvénycsomag, amely ráadásul szerinte csak a probléma rövid távú kezelésével foglalkozik.

Szekeres Imre tájékoztatása szerint az MSZP ezért nyújtott be hétfőn egy olyan törvényjavaslatot, amely segít a rászorulókon, nem rombolja le az általános fizetési morált és gátolja a hitelezők túlkapásait.

Emlékeztetett arra: ha ma Magyarországon egy magánadós fizetésképtelenné válik, akkor a hitelező azonnal a legdrasztikusabb eszközzel léphet fel ellene. Hiányolta, hogy nincs rendszerszerű megoldási lehetőség a magánemberek fizetésképtelensége esetére.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a magáncsőd bevezetése lehetőséget adna arra, hogy az adósok egzisztenciálisan újra tudják kezdeni az életüket, a hitelezők pedig jogi garanciát kapnának és - a kötelezően vállalt együttműködés révén - gyorsabb, sikeresebb lehetne a követelésérvényesítés.

A törvényjavaslat három lépcsős adósságrendezés bevezetését kezdeményezi, amelynek az első lépése az egyezségkötési folyamat. Ezt az adós kezdeményezi a bíróságnál, aki ettől kezdve csődvédelemben részesül. A folyamat célja az egyezség, a vagyonfelügyelő 45 nap alatt erre vonatkozó javaslatot készít.

Ha ez nem sikerül, a második lépcső következik, amelyben a vagyonfelügyelő számba veszi a vagyont és javaslatot tesz a hitelezők közti szétosztására. A fennmaradó tartozásokat ebben az esetben behajthatatlanná minősítik.

A harmadik lépcső a tartós törlesztési eljárás lenne, amelyről - a hitelezők jóváhagyásával - a bíróság dönt. Ennek értelmében az adós vállalja, hogy az adósságából fennmaradó részének törlesztése érdekében lemond a jövedelme egy része feletti rendelkezésről a vagyonkezelő számára.

Szekeres Imre szerint a magáncsődöt jövő január 1-től be kellene vezetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását