2024. április 18. - Andrea, Ilma

A KÖSZ állásfoglalása a szociális segélyezésről

Napjainkban több önkormányzat képviselőtestülete is akként döntött, hogy a segélyeket, segélyek kiosztását munkavégzéshez vagy egyéb feltételekhez köti. Az esetek országos érdeklődést váltottak ki, s mint az ismert, valószínű bírósági, illetve Alkotmánybí
2008. május 30. péntek 16:43 - Hírextra
Szövetségünk az érintett önkormányzatok által hozott döntések tartalmával alapvetően egyetért, azonban szükségesnek tartja e téren is a vonatkozó jogszabályok betartását.

Sajnos a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény nem teremti meg azokat a lehetőségeket, hogy az önkormányzatok a helyi sajátosságoknak is megfelelően eleget tudjanak tenni a számukra kötelezően meghatározott szociális ellátási kötelezettségeknek.

Ennek kiküszöbölése érdekében a KÖSZ által vezetett szakmai munkacsoport kidolgozott egy törvényi javaslatmódosító csomagot, azzal, hogy azt a Kormány vitassa meg – s a többi országos önkormányzati szövetséggel való egyeztetést követően – a módosításokat vezesse át.

Szövetségünk azzal ért egyet, hogy azok a polgárok, akik munkaképesek és foglalkoztatásra alkalmasak, valamint számukra az önkormányzat tud a településen (vagy társulási összefogással más településen) munkát biztosítani, a segély helyett az önkormányzat munkabért fizessen az elvégzett munkáért.

Ennek megállapítása szakmai - orvosi – eljárásjogi kérdés, amit ugyancsak a jogalkotónak kell rendezni.

Mindezek alapján törvénynek kell felhatalmazást adnia az önkormányzatok számára, hogy helyi rendelettel szabályozzák az adott település sajátosságainak megfelelően a segélyezési eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását