2024. április 27. - Zita

Erdő Péter Zágrábban misézik

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mond szombaton Zágrábban, ahol Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek meghívására részt vesz a városkaput őrző Istenanyának, a város védőszentjének ünnepén - tájékoztatta az MTI pé
2008. május 30. péntek 20:02 - Hírextra
A szentmise egyúttal kötődik ahhoz, hogy II. János Pál pápa tíz évvel ezelőtt avatta boldoggá Zágrábban a mártírsorsú érseket, Alojzije Stepinac bíborost (1898-1960). A hagyományoknak megfelelően a régi városfal kőkapujának mélyedésében található Szűzanya képéhez is elvonul az ünneplő körmenet - közölte az esztergom-budapesti érsek hivatala.

A zágrábi püspökséget 1093-ban I. Szent László király alapította, a városban pedig felépíttette a Szent István székesegyházat. Zágráb 1852 óta érseki székhely.

A szentmisének helyet adó Mária Mennybemenetele Székesegyház elődjét I. Szent László király kezdte építtetni, ami a tatárjárás során elpusztult. Az új templomot a török veszély miatt falakkal és bástyákkal erősítették meg, majd az 1880-as rekonstrukció során neogótikus harangtornyokat kapott. Sírboltjában nyugszik Erdődy Tamás, Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter.

Alojzije Stepinac 1937-től volt Zágráb érseke, 1946-ban koncepciós perben 16 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte a horvát legfelsőbb bíróság a horvát usztasa rezsimmel való állítólagos kollaborálása miatt. Stepinac bíboros 1960-ban tisztázatlan körülmények között halt meg, házi őrizetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását