2024. április 29. - Péter

Elhunyt a Star Trek zeneszerzője

Elhunyt Alexander Courage Emmy-díjas zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye a Star Trek-tévésorozat zenéjének őtémája volt. A három éve betegeskedő, 88 esztendős művész egy kaliforniai gondozóotthonban hunyta le szemét május 15-én - közölte csütörtök
2008. május 30. péntek 11:33 - Hírextra
Hosszú pályafutása során Courage számos filmzene megalkotásában működött közre, olyan híres musicalek zenekari feldolgozását készítette el - az ötvenes, hatvanas években - mint a My Fair Lady, a Hello, Dolly, a Gigi, a Porgy és Bess, valamint a Hegedűs a háztetőn. Barátai, John Williams - aki egyebek közt a Star Wars filmek zeneszerzője - és Jerry Goldsmith többek között A Poseidon katasztrófa, a Jurassic Park és a Múmia zenekari hangzását köszönhették munkájának.

A legnagyobb sikert mégis a Star Trek zenei témája hozta meg Courage számára. 1965-ben egy hét alatt komponálta, hangszerelte zenekarra és vezényelte le. (A főtémán kívül később csak néhány epizód zenéjét jegyezte.)

"Meg kell vallanom a világ színe előtt, hogy nem rajongok a science fictionért. Sohasem rajongtam. Szerintem csak csodálatos halandzsa. Szóval az ember ír valami - reményei szerint - csodálatos halandzsazenét, ami passzol hozzá" - mesélte egy 2000-ben adott interjújában azt is megemlítve, hogy a Star Trek-sorozat írója, Gene Roddenberry szöveget is költött a híres zenei motívumhoz, ám azt végül sohasem énekelték rá, a szerzői jogdíj felét mégis zsebre vágta.

Courage-ot Kétszer jelölték az amerikai filmakadémia díjára: 1966-ban a The Pleasure Seekers, 1968-ban pedig a Doctor Dolittle zenéjéért. Az Emmy-díjat a The Sound of Christmas című Julie Adrews-tévéshow zenei rendezéséért kapta 1987-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását