2024. április 25. - Márk

Szövetséget alakítottak az orvosok

Országos érdekvédelmi szövetséget alakítottak Kijevben a megfelelő szociális védelmet hiányoló, hivatásukat a presztízsvesztéstől féltő ukrán orvosok.
2008. május 29. csütörtök 09:14 - Hírextra
Az Ukrán Orvosszövetség néven szerdán létrehozott szervezet alakuló ülésének résztvevői egyetértettek abban, hogy Ukrajnában - ritka kivételektől eltekintve - csökken az orvosi szakmák társadalmi elismertsége, egyes egészségügyi ágazatok már most is jelentős szakemberhiánnyal küszködnek. Ha a helyzet nem javul, néhány év múlva nem lesz, aki az ukránokat gyógyítsa - állapították meg vezető orvosok.

A szövetség megalakulását követő sajtókonferencián Volodimir Zagorodnij, a kijevi városi egészségügyi főosztály helyettes vezetője egyebek mellett elmondta: az ukrán orvosok amellett, hogy keveset keresnek, gyakorlatilag meg vannak fosztva a normális munkakörülményektől és a szociális védelemtől. Ha például a gyógyító munkájuk során szerzett fertőzésben meghalnak, a családjuk semmilyen állami támogatást nem kap - tette hozzá. Mint rámutatott, a faluhelyen praktizáló orvosok a saját költségükön jutnak el a távoli településeken kezelt betegeikhez.

Az orvosszövetség frissen megválasztott elnöke, Jurij Poljanyicsenko, az Ukrán Nemzeti Sebészeti és Transzplantációs Intézet igazgatója, hangsúlyozta: az új szervezet fő céljának tekinti az egészségügyi dolgozók szociális, gazdasági és szakmai érdekeinek védelmét, s az orvosok helyzetének javítása érdekében kezdeményezni fogja a törvények és jogszabályok megfelelő módosítását. Az orvosszövetséghez nem csak a doktorok, hanem a betegek is fordulhatnak támogatásért - tette hozzá.

A Socioconsulting elnevezésű kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezett ukrán orvosok 63 százaléka elégedetlen a jelenlegi egészségügyi rendszerrel, míg 86 százalékuk szerint nem megfelelő az egészségügyben dolgozók szociális védelme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását