2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Adós maradj!

Az orosz végrehajtók nem engedik külföldre utazni a nem fizető adósokat, illetve azokat, akik nem fizetik gyerekeik tartásdíját, s most jogot követelnek ahhoz, hogy érvénytelenítsék az illetők belföldi vonat- és repülőjegyeit, elvegyék irataikat és kikapc
2008. május 29. csütörtök 09:12 - Hírextra
Bár ezeknek az új intézkedéseknek a jogszabályi alapjait most dolgozzák ki, volt már rá példa, hogy Oroszországon belül sem engedték elutazni az adósokat.

Mindezt Nyikolaj Vinnyicsenko, a végrehajtók szolgálatának (FSzSzP) vezetője jelentette be, de szakértők az intézkedéseket törvénybe ütközőnek tartják, és a szolgálat felhatalmazásainak pontosítását követelik.

Oroszországban a végrehajtók Magyarországtól eltérően nem csak pénz behajtásával foglalkoznak: a prisztav - így nevezik őket - eredetileg rendőrbiztos volt, s egyebek mellett ma is ez a szervezet adja például a bírósági őrségeket.

A külföldi utazás megakadályozásához és például az illető autójának elkobzásához és értékesítéséhez a szervezetnek rosszhiszemű adósok esetében idén február óta biztosítja a jogot a törvény. Két hónap alatt 6000 büntetőeljárást indítottak ilyenek ellen, s az esetek száma a szolgálat számításai szerint idén eléri a húszezret. A nem fizető adósok külföldi utazáshoz való jogát május végéig 7000 esetben vonták vissza, ezen belül mintegy 2000 azoknak a száma, akik a tartásdíjjal maradtak el. (Oroszországban mintegy 10 millió azoknak a szülőknek a száma, akik nem fizetik a megítélt tartásdíjat.)

A külföldi utazások megakadályozása Vinnyicsenko szerint igen hatásos eszköznek bizonyult: már eddig is több millió rubel folyt be olyanoktól, akiket a határon feltartóztattak, s jócskán akadt köztük, aki mindjárt a helyszínen, készpénzben kifizette tartozását. Érdekesség, hogy az illetők mintegy fele munkahellyel és rendszeres jövedelemmel rendelkezik, s csupán 10 százalék azok száma, akiknek nincs rendszeres bevételük.

A szakértők szerint a külföldi utazás megakadályozása még nem elég megalapozott jogilag, az eljárást ki kell dolgozni és rögzíteni kell: feltétlenül szerepelnie kell a jogszabályban például, hogy a végrehajtóknak előbb értesíteni kell az érintettet a végrehajtási eljárás indításáról, határidőt kell szabni az adósság kifizetésére, s csak annak letelte után lehet ellene intézkedéseket foganatosítani. Jelenleg ugyanis az illető a határállomáson szerez tudomást arról, hogy nem mehet külföldre.

Vinnyicsenko viszont úgy véli, hogy első sorban a rosszhiszemű adós fogalma szorul jogszabályi tisztázásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását