2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rákosi nem kellett senkinek

Még az aukció kezdete előtti utolsó pillanatokban is izgatott gyűjtők telefonáltak Bulgáriából a Nagyházi Galériába. Egy Vesin-mű iránt érdeklődtek, s megerősítették, hogy telefonon kívánnak bekapcsolódni az árverésbe.
2008. május 29. csütörtök 13:15 - Hírextra
Meg is lett az eredménye. Sűrűn emelkedtek a licitek, míg Jaroslav Friedrich Julius Vesin cseh származású bolgár festő (1859, Vrany - 1915, Szófia) 1903-ban készült Ősz című, hangulatos, realista képe az árverés legsikeresebb festménye lett. 1,8 milliós kikiáltási árról majd kilencszeres emelkedést ért el, amikor egy telefonos vevőnek sikerült 15 millió forintért elvinnie.

Közelítette ezt az árat a 19. századi cseh származású, bécsi és németországi sikereket elért Gabriel Cornelius Max idilli atmoszférájú zsánerképe. A Kislányok a vízparton 4,8 millió forintról indult és 10 millió forintért talált vevőre.

A festményaukció elő napján, a régi itáliai és holland mesterek milliós leütésekkel vitték a prímet. Megadták a 19 millió forintot egy 15. századi sienai mester gyönyörű, faragott, aranyozott Madonna szoboráért. A 17. századi genovai Valerio Castellónak mindössze egy művét őrzik Magyarországon, a Szépművészeti Múzeumban. A Nyulakkal játszadozó puttók című festménye, egy korábbi neves magángyűjteményből most 7,5 millió forintért talált gazdára. Igen ritka a műkereskedelmi forgalomban Jan van der Vinne holland tájképfestő munkája. A Tájkép vándorokkal is múzeumi értékű darab, nem csoda, hogy 1,8 millió forintot fizetett érte egy gyűjtő. Az ugyancsak holland Hendrick Herdenbout zsánerképfestőnek mindössze négy alkotását ismeri a műtörténetírás. A most azonosított ötödik darab, a Kocsmai jelenet 1,8 millió forintért kelt el.

Millió felett még tíz 17-18. századi osztrák, német, németalföldi és francia mester művét vették meg. A későbbi korok választékából már nagyobb volt a szórás. Marco Grubacs velencei részletéért 950 ezer forintról 1,4 millióig, míg egy Nápoly környéki tájért, Giuseppe Carelli művéért 220 ezer forintról 900 ezer forintig tartott a licit. Bruck Lajos karakteres zsánerképe 2,6 milliós árat ért meg, egy osztrák festő vadászcsendélete 2 millió forintig szárnyalt. A Bazilika mennyezetéhez készített három Lotz Károly-vázlat 550 ezer forintért kelt el. Telepy Károly tájképe 1,3 millió forintra duplázta kikiáltási árát. S bár a kisplasztikák visszafogottan szerepeltek, egy mozgalmas Moreau Mathurin-bronzot majd háromszoros áron, 1,1 millió forintért vittek el.

A 20. századi anyag legjobban szereplő műve egy Szőnyi-enteriőr volt. Az 1960-ban festett Kék szobában Szőnyi István kései alkotóperiódusának egyik legszebb festménye, a művész lányának tulajdonából nemrég került vissza Magyarországra. Sokan szerették volna megvenni, így 2,2 millió forintos kikiáltási árát egészen 6.5 millióig licitálták. Egy ismert festőművésznek sikerült megszereznie.

A szerb Beta Vukanovic impresszionista vásznáért is hosszan tartott a verseny, 900 ezer forintról egészen 3,4 millió forintig.

A magyar művészet kiemelkedő áron elkelt festményei Rippl-Rónai József (1,3 millió forint), Mednyánszky László (1 és 2 millió forint között), Kádár Béla (3,6 millió és 850 ezer forint), Schönberger Armand (600 ezer forint), Barcsay Jenő (2,4 millió forint), Nagy István (800 ezer forint) nevéhez kötődnek.

Scheiber Hugó Sztálin-portréját 160 ezer forintért megvették, de Rákosi nem kellett senkink.
A Nagyházi Galéria keddi és szerdai, kétnapos festményárverése még további két aukciós nappal folytatódik, amikor művészeti és keleti tárgyakat, porcelánokat, ezüstöket és ékszereket visznek kalapács alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását