2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán megijesztette a nyugdíjasokat

A jövő hét közepére - rendkívüli ülésre - összehívják az Idősügyi Tanács tagjait, hogy tájékoztassák őket, mit jelenthet az, ha megvalósulna a Fidesz elnökének szűk körben tett kijelentése, miszerint kormányra kerülésük esetén befagyasztanák a nyugdíjakat
2008. május 29. csütörtök 07:45 - Hírextra
Az Idősügyi Tanács az MTI-nek szerdán elküldött állásfoglalásában arra kérte a kormányt, erősítse programját, vállaljon garanciát, hogy továbbviszik a nyugdíjasokra vonatkozó korrekciós programot, a méltányossági nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat, a 13. havi nyugdíjat és a 65 éven felüliek utazási kedvezményeit.

E mellett valamennyi politikai oldalt arra kértek, ne tegyen felelőtlen kijelentést és ne keltsen félelmet a nyugdíjasokban. Korózs Lajos szociális államtitkár, az Idősügyi Tanács titkára az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor által a közelmúltban szűk körben tett kijelentése miatt született az állásfoglalás, mert a kiszivárogatott beszédben Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy kormányra kerülésük esetén befagyasztanák a nyugdíjakat.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az Idősügyi Tanács elnöke is, többször kijelentette, hogy a programot tovább viszik, a jelenlegi rendszert fent kívánják tartani. Az MSZP megvédi a nyugdíjat és a nyugdíjasokat.

A szocialista politikus közölte: jövő hét közepére összehívja az Idősügyi Tanács rendkívüli ülését, ugyanis a Pénzügyminisztérium, a Szociális Minisztérium és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ekkorra elkészíti azt a kimutatást, hogy mit jelenthet, ha a nyugdíjakat inflációkövetően, reálértéken, vagy az úgynevezett svájci index alapján folyósítják. (Az utóbbi azt jelenti, hogy összeadják a várható inflációt és a nettó átlagkereset százalékos emelkedését, majd elosztják kettővel.)
Sajtóhírek szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke április végén szűk körben a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt, és azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kedden azt mondta, pártja a jövőben is meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és a párt Erős Magyarország programjában is az szerepel, hogy meg fogják őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását