2023. szeptember 25. - Eufrozina, Kende

A külföldi diákoknak is államnyelven kell tanulniuk

A Ukrán Oktatási Minisztérium legújabb rendelete értelmében az eddigi orosz helyett a jövőben az államnyelven kell tanulniuk az ukrán felsőoktatási intézmények előkészítő évfolyamaira beiratkozó külföldi diákoknak.
2008. május 29. csütörtök 09:34 - Hírextra
A rendelet tartalmát szerdai számában ismertető Kommerszant-Ukraina gazdasági napilap szerint azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyek a külföldi diákok felkészítése során nem biztosítják a tantárgyak összességének ukrán nyelvű oktatását, a minisztérium megfosztja az előkészítő évfolyamokat engedélyező akkreditációtól.

Az újság érdeklődésére az oktatási tárca illetékese elmondta, hogy a rendelet csak ajánlást fogalmazott meg. Ennek ellenére - állította a lap - az érintett egyetemek és főiskolák vezetői attól tartanak, hogy a felülről rájuk kényszerített ukránosítás miatt elveszítik a fizetőképes külföldi diákokat.

Különösen aggódnak a Harkivi Műszaki Egyetemen, ahol nagyon sok kínai diák tanul, az ő elmaradásukkal jelentős bevételtől esne el a felsőoktatási intézmény - olvasható a cikkben. A lap szerint az Ukrajnában tanuló külföldi diákok nagy része orosz nyelven szeretné folytatni felsőfokú tanulmányait.

Az ukrán felsőoktatási intézmények költségvetésének 11 százalékát (kb. évi 50 millió USD) a külföldi diákok tandíja teszi ki - emlékeztetett a gazdasági napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását