2024. május 6. - Ivett, Frida

Rohamosan nő a vesebetegek száma

A hazai lakosság 10 százaléka, mintegy egymillió ember szenved krónikus vesebetegségben - közölte Balla József professzor, a Magyar Nephrológiai Társaság (MNT) alelnöke szerdán sajtótájékoztatón.
2008. május 28. szerda 20:09 - Hírextra
A vesebetegek és a dialízises kezelésre szorulók száma évről évre növekszik - tette hozzá a Debreceni Nephrológiai Napok megnyitója kapcsán tartott tájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a debreceni orvoscentrumban évente hatezer beteget látnak el a szakrendelésen, kétezer beteget gondoznak folyamatosan, s jelenleg mintegy 150-160 a művese-kezelést kapó betegek száma.

A professzor szerint nyilvánvaló, hogy az egymillió vesebeteget nem tudja ellátni a hazai 240 nefrológus szakorvos, ezért rendkívül fontos az alapellátásban részt vevő háziorvosokkal és a belgyógyászokkal való együttműködés.

Az idei nefrológiai napok előadásain mintegy ezer orvos vesz részt - tette hozzá.

Mátyus János egyetemi docens, az MNT klinikai bizottságnak vezetője elmondta: a hazai 360 laboratórium közül 60 él azzal a lehetősséggel, hogy meghatározza a vesebetegség súlyosságát jelző úgynevezett GFR-számot, amelynek maximális értéke 100, amikor a vese egy perc alatt 100 milliliter vért szűr át. Ha ez a mennyiség 60 milliliter/perc alá csökken, idült vesebetegségről van szó, a 30-as szám alatt felmerül a végstádiumú betegség előtti állapot, 15 alatt pedig vesepótló kezelésre van szükség fűzte hozzá.

Kárpáti István egyetemi docens, az MNT főtitkára, a kongresszus főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy számos gyógyszer hosszan tartó szedése is veseelégtelenséget okozhat.
Kiemelte ezek közül a cukorbetegségre és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszereket hozzátéve: a művesekezeltek 10 százalékának veseelégtelenségét a gyógyszerek okozzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását