2024. április 28. - Valéria

Korábban nem látott állatok az Állatkertben

Magyarországon még soha nem látott fajok is helyet kaptak a Fővárosi Állat- és Növénykertben szerdán megnyílt Szavannakifutó több mint félhektáros területén.
2008. május 28. szerda 15:45 - Hírextra
A szinte szavannai melegben, afrikai dobosokkal és dzsungeltáncot járó tánccsoport előadásával fogadta az újságírókat a Fővárosi Állat- és Növénykert a megnyitón, amelynek a Nagyszikla belseje adott otthont. Az afrikai hangulat megidézése után Persányi Miklós köszöntötte az egybegyűlteket.
Ez a kifutórendszer a legnagyobb alapterületű állattartó tér a városligeti intézményben, összesen 2550 négyzetméternyi. 1912 óta nem adtak át ilyen nagyszabású létesítményt - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Az állatkerti rekonstrukció második üteme - amelynek része a Szavannakifutó is - összesen 2,7 milliárd forintos költségvetéssel valósult meg, fővárosi beruházásként.

"Persányi Miklós minden mondata nagyon sokba kerül" - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere annak kapcsán, hogy az állatkert főigazgatója megemlítette, a felújításnak még nincs vége, például hátravan a Nagyszikla belsejének kialakítása, a Bölényház és a Zsiráfház rekonstrukciója is.

A főpolgármester támogatja az újításokat, mert véleménye szerint a főváros leglátogatottabb közintézményének sikere - évente egymillió érdeklődő keresi fel az állatkertet - abban rejlik, hogy mindig kínál valami újat, látványosat közönségének.

A megnyitó után a jelenlévők megnézhették a Szavannakifutót. A komplexum, bár építési és műszaki szempontból egy egység, számos részből, kifutóból, istállóból áll. Mint ahogy a neve is mutatja, az afrikai füves területeken előforduló fajok kerültek ide. "Kakukktojások" az ázsiai elefántok, amelyek azért kaptak itt helyet, mert új istállójuk csatlakozik a korábbi elefántkifutóhoz.
A Szavannakifutóban összesen 38 fajt mutatnak be, nyolcféle emlőst, ötféle madarat, háromféle hüllőt, tizenkilencféle rovart és háromféle pókot. Az egyedek között akadnak olyanok is, amelyek korábban is az állatkertben éltek, de sok olyan is van közöttük, amely évek óta - vagy még soha - nem volt látható a városligeti intézményben. Ez utóbbira példa a nagyszarvú mocsáriantilop. Ugyancsak először látható Magyarországon Mhorr-gazella, amelyből 23 állatkertben összesen 120 egyed él világszerte, a vadonban azonban már egy sem.

A zsiráfok jelenleg hárman vannak: a két felnőtt állat Santana és Jonas, valamint az újonnan érkezett Ingrid összeszoktatása problémamentesen zajlott az elmúlt hetekben.
Csaknem kétévnyi szünet után ismét láthatók zebrák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Nagyszikla felújítása, valamint a Szavannakifutó kiépítési munkálatai miatt kellett eddig nélkülözni a zebrákat. A korábban Budapesten élt két kanca, Vanda és Wepesi azonban májusban visszaköltözhetett, mi több, csatlakozott hozzájuk egy harmadik nőstény, a Hollandiából érkezett Abena.

Az új létesítményben kapott helyet a szélesszájú orrszarvú család, amely ősszel várhatóan még egy taggal bővül, hiszen Lulu, a felnőtt nőstény vemhes. A kicsi születése nagy szenzációnak ígérkezik, mert mesterséges úton fogant, ráadásul mélyfagyasztva tartósított hímivarsejt felhasználásával.

Több kisemlős is szerepel a gazdag állatgyűjteményben, mint a szurikáták, vagy a hosszú idő után ismét látható rókamanguszták. Ezentúl struccok, gyöngytyúkok, fehér gólyák is sétálgatnak a kifutón. A hüllőket többféle teknős képviseli. Figyelemre méltó a ízeltlábú gyűjtemény, amely között látható például ékes ősdarázs, álarcos rózsabogár, kétpettyes rablópoloska, szárnyas botsáska és bütykös csótány.

A gazdag állatvilágot a fekete kontinens kultúráját bemutató műtárgyak, faszobrok, bronzfigurák, maszkok gyűjteménye teszi még teljesebbé, amely az istállóépület látogatófolyosóján kapott helyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását