2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kiemelten foglakozik a kormány a szórványban élőkkel

A jövő évtől a kormány kiemelten kezeli a szórványban élők ügyét, mert a népszámlálási adatok azt mutatják, hogy jelentős szórványosodás folyik a Kárpát-medencében - közölte Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős
2008. május 28. szerda 17:17 - Hírextra
Elmondta: részt vett a Szövetség a Szórványért Alapítvány ülésén, ahol megállapodtak abban, hogy őszre összehívják a Szórvány Tanácsot. A tanács megvitatja majd, hogyan lehet javítani a szórványintézmények működésén és milyen uniós forrásokkal lehet segíteni tevékenységüket - tette hozzá.

Gémesi Ferenc beszámolt arról is, hogy az alapítvány kapta meg elsőként a nemzeti jelentőségű intézményeket jelző táblát.

Hozzátette: járt Szamosújváron is, ahol a szórványkollégium működésére és tapasztalataira volt kíváncsi. Mint mondta, az egyértelműen kimutatható az adatokból, hogy a kollégium tevékenységének köszönhetően egyre több a magyarul tanuló gyerek az intézmény vonzáskörzetében.
A szakállamtitkár a jövőre 150 éves Erdélyi Múzeum Egyesület vezetőivel is találkozott, és támogatást ígért az ünnepi rendezvénysorozat lebonyolításához.

Gémesi Ferenc kitért arra: kedden tárgyalt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar vezetőivel. A megbeszélés témai közül az intézmények felsőoktatási stratégiáját, valamit a szórványosodás kérdéseit emelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását