2024. március 3. - Kornélia

Gyermekjogi világhálós oldal indult

A gyerekek jogait ismertető internetes oldalt indított az ombudsmani hivatal szerdán. A fiatalok ezen a fórumon tájékozódhatnak, kérhetnek segítséget, vagy tehetnek panaszt, ha például úgy érzik, hogy az iskolában vagy otthon alapjogaikban megsértették ők
2008. május 28. szerda 18:14 - Hírextra
Szabó Máté, az állampolgárok országgyűlési biztosa a www.gyermekjogok.obh.hu világhálós oldal Budapesten tartott bemutatóján elmondta, a honlapon egyebek mellett a legfontosabb jogszabályokat ismertetik "a 6-14 éves korosztály nyelvén", egyszerűen és világosan.
Az interaktív világhálós felületen a gyerekek kérdéseket is küldhetnek a szakembereknek, de ugyanitt megtalálhatják az ombudsmani hivatal nekik szóló meghívóit is. Az első "közös program" május 31-én és június 1-jén lesz a Gyerekszigeten, ahol a hivatal sátrat is állít.

A gyerekek a gyakran ismételt kérdések fejezetéből, az úgynevezett gyik-fejezetből máris megtudhatják: büntetésből bezárhatja-e őket tanáruk az osztályterembe, van-e joguk a zsebpénzhez, vagy hogy hány éves koruktól vállalhatnak munkát.

Szabó Máté legutóbbi országgyűlési meghallgatásán egy önálló gyermekjogi képviselői intézmény létrehozásának szükségességét vetette fel. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint "gyermekjogi biztosi intézményre" lenne szükség ahhoz, hogy a fiatalok speciális ügyeivel, "alapjogi panaszaival" komolyan tudjanak foglalkozni.

Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ is ajánlást adott ki egy önálló gyermekjogi intézmény létrehozásáról. Közölte, amíg ilyen nincs Magyarországon, addig az általa vezetett hivatal "fókuszban" tartja a gyermekjogi kérdéseket.

Szabó Máté javaslatára egyelőre nem érkezett válasz, annak ellenére, hogy mind a bizottsági meghallgatásán nyilatkozó képviselők, mind pedig a gyermekvédelmi szakemberek körében egyetértés van az új intézmény szükségességéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását