2024. április 26. - Ervin

Nyilas Misi Program

Az egyházak nem tudják megoldani azokat a szociális problémákat, amelyekkel az államnak kellene foglalkozni, és ez nem is a feladatuk - mondta Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az MTI-nek nyilatkozva.
2007. november 13. kedd 12:01 - Hírextra

A dunamelléki egyházkerület vezetői ezen a héten tárgyalják meg a szociális program aktuális teendőit. A szubszidiaritás elvét megvalósítva viszont szem előtt tartják, hogy az egyházközségek a maguk szintjén foglalkozzanak a szociális kérdésekkel. Ez a gyakorlati életben a rászorultakon való helyi szintű segítségnyújtást jelenti, hiszen azok tudnak leginkább a bajba jutottaknak támaszt adni, akik személyesen is ismerik őket - közölte a református püspök.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egyházak az államtól vállalnak át olyan feladatokat - mint például a fogyatékosok vagy idősek otthonainak fenntartását -, amelyeket az állam egyébként nem tudna ellátni. Ezzel ugyan kisegítik a mindenkori kormányzatot, ám azon mindig folyt a vita, hogy ezeknek az intézményeknek a működtetéséhez mekkora mértékben járuljon hozzá az állam - fogalmazott.

A viták bizonyos szempontból az állam és az egyház szétválasztásából fakadnak, de szomorú, hogy éppen a szociális szféra és a közoktatás sínyli ezt meg - folytatta. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy ez a finanszírozási vita előbb-utóbb nyugvópontra jut, mert - ahogy fogalmazott - "ami jár, az jár".

Mint mondta, az a meggyőződése, hogy hosszú távon inkább az ország törvényeiről kellene vitatkozniuk az állammal, vagy arról, hogy az egyházak milyen mértékben formálják az ország "morális valóságát".

Szomorú tény, hogy az ország politikai vezetése az utóbbi időkben fokozatosan visszavonul a szociális intézmények működtetésétől, így a törvényekben foglalt feladatok teljesítése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik - jelentette ki a dunamelléki református egyházkerület püspöke.

Ezt ellensúlyozandó indította útjára a református egyház többek között a Nyilas Misi Programot, mely anyagilag megkönnyíti a hátrányos helyzetű, tehetséges iskolások taníttatását. Idén az egyházközségek derekasan helyt álltak, jelentős összegeket adományoztak - emelte ki.

A romák körében a legaggasztóbb a szociális helyzet, amelyben a taníttatás elmaradásán kívül az erős szegregáció okoz problémát. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a világi törvények csak hosszú távon hozhatnak eredményt, az egyház viszont egyedül nem képes megoldani ezt a komplex problémakört - mutatott rá a püspök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását