2024. április 26. - Ervin

Fotókiállítás indián őslakosokról

Az észak-amerikai őslakos indián törzsek sokféleségét és változatosságát mutatja be csütörtöktől a Szent örökség című tárlat Budapesten; a Millenárison hatvan művészi fotográfia segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hopi, a navajo, az apacs törz
2008. május 28. szerda 15:55 - Hírextra
A budapesti amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint Edward S. Curtis fotográfus, néprajzkutató 1906-tól kezdve csaknem harminc éven járta az Egyesült Államok indiánok lakta területeit. Fotói a törzsi kulturális élet különböző mozzanatait mutatják be, például a hadviselést, a látomásos utazásokat, vallási ceremóniákat, halászatot, kosárfonást, így ezek a képek dokumentumai a valaha tízezer négyzetmérföldnyi terület felett uralkodott indián nép erejének és nemességének - közölte a követség kulturális osztálya.

A Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában július 10-ig megtekinthető kiállításon a fotók például indián főnököket, harcosokat, lovakat ábrázolnak, de megjelenítenek gyöngyfűzést, vadászatot, és a préri tájait is.

A követség írásos összegzése szerint Edward S. Curtis készítette el az első és legkiterjedtebb mozgóképes anyagot, amely az őslakos amerikai indiánokról valaha készült, 1906-től kezdve majdnem ötvenezer negatívot és tízezer hangfelvételt készített az őslakosok nyelvéről és zenéjéről.
Ő alkotta meg Az észak-amerikai indiánok című húszkötetes albumot, amelyet kézzel kötöttek bőrbe, kézzel nyomtattak, és amely 2200 eredeti, kézzel készített fénynyomatot tartalmazott.

Edward S. Curtis elsősorban fénynyomatokat készített, az eljárás lényege, hogy a kép negatívját rányomtatják egy fényérzékennyé tett rézlemezre, és az így előkészített lemezt belehelyezik egy savas maratófürdőbe. Miután a képet rámaratják, a lemezt megtisztítják, nyomdafestékkel kenik be és kézzel, egyesével lenyomatokat készítenek róla. A művész kísérletező alkat volt, így kipróbálta és használta a platina, az arany- és ezüstszínezésű és a gumi nyomatokat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását