2024. május 3. - Tímea, Irma

Közös jubileum a Tamási Áron Színházzal

Jubileumi, 10. évadának végéhez ért a Vendégségben Budapesten című, határon túli színházi sorozat, melynek egyik legfontosabb résztvevője a 60. születésnapját ősszel ünneplő sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház - közölte a rendezvénysorozatot szervező Ég
2008. május 27. kedd 14:33 - Hírextra
Darvasi Nagy Adrienne a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vendégségben Budapesten 180. előadása éppen a Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című vendégjátéka volt hétfőn, az intézmény igazgatója, Bocsárdi Miklós rendezésében, és a jubileumi évadot is a sepsiszentgyörgyi teátrum fellépése zárja szerdán.

Felidézte, hogy a program és a színház közötti együttműködés egészen a kezdetekig nyúlik vissza: már 1998 decemberében, az első félév végén bemutattak egy Bocsárdi-rendezést, Euripidész Alkésztiszét. "2000 tavaszán egy egész évad műsorát, négy produkciót játszottak le a szentgyörgyi művészek - ekkor kezdtük a főrendező Shakespeare-ciklusát bemutatni -, majd ősszel következett a szintén Bocsárdi rendezte Vérnász, melynek máig nagy visszhangja van" - tekintett vissza Darvasi Nagy Adrienne.

Mint az Égtájak Iroda munkatársa elmondta, a programsorozatba nem színházakat, hanem alkotókat, alkotóműhelyeket hívnak meg, ezek közül az egyik legfontosabb Bocsárdi Lászlóé, akinek lehetőleg minden előadását igyekeznek bemutatni Budapesten.

Darvasi Nagy Adrienne felidézte, hogy a rendező 1984-ben alapította meg első társulatát, amely a rendszerváltásig az egyetlen alternatív együttesnek számított Romániában. A főiskolás évek alatt kezdődött együttműködése a sepsiszentgyörgyi teátrummal, melynek előbb főrendezője, majd 2005-től igazgatója lett. Jelenleg a társulatnak három Jászai-díjas tagja is van, amire nincs példa más határon túli színháznál.

Bocsárdi László elárulta, szerettek volna több előadást is elhozni idén Budapestre, de egy betegség, illetve jogi problémák miatt két produkciót nem tudnak bemutatni a fővárosban.

"A sepsiszentgyörgyi színház 60. évadját a névadó, Tamási Áron Énekesmadarának felújításával, A csoda című előadással indítjuk. Ezzel a produkcióval jelezni szeretnénk azt a szemléletmódot, amit Tamásiból is lehet eredeztetni, amennyiben az övét egy sajátosan szürreális színházi világnak képzeljük el" - mutatott rá Bocsárdi László. Hozzátette, miután Ascher Tamás nem tud elmenni Sepsiszentgyörgyre, Bodó Viktorral és Zsótér Sándorral tárgyal a közös munkáról.

Az igazgató bejelentette: 2009 márciusára nemzetközi fesztivált szerveznek Reflex címmel, melynek során terveik szerint a román, magyar, cseh és lengyel színházi élet legfontosabb előadásait mutatják majd be. A programot két nyugat-európai társulat, a Deutsches Theater és Nagy József orléans-i együttesének vendégjátéka egészíti ki.

A fesztivállal színházi biennálét szeretnének létrehozni - jegyezte meg Bocsárdi László.

Darvasi Nagy Adrienne elmondta, a Vendégségben Budapesten programsorozat koncepciójában változásokat terveznek: míg eddig csak a határon túli társulatok magyar nyelvű előadásainak nyújtottak bemutatkozási lehetőséget, ezentúl olyan színházi produkciókat is szívesen látnak, melyben magyar alkotók is részt vesznek, de azok nem magyar nyelvűek.

Az első ilyen előadás ősszel Bocsárdi László ploiesti Don Juan-rendezése lesz, melyért a sepsiszentgyörgyi alkotót az UNITER-gálán (a legjelentősebb romániai színházi elismerés) az Év legjobb rendezője díjra jelölték, és felterjesztették a román kultuszminisztérium új művészeti díjára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását