2024. április 23. - Béla

A honvédségről és Afganisztánról

A NATO katonai bizottsága elnökének értékelése szerint Magyarország a 26 tagország közül a harmadik legnagyobb szerepet vállalja a külföldi missziókban a szárazföldi haderők létszámához viszonyítva - nyilatkozta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
2008. május 27. kedd 16:51 - Hírextra
A miniszter beszámolt arról, hogy kedden reggel lett nyilvános a szövetség katonai bizottsága elnökének értékelése a tagállamok nemzetközi szerepvállalásáról.

Szekeres Imre ezt ismertetve elmondta, hogy a szárazföldi haderő létszámához viszonyítva, csak a NATO-műveleteket figyelembe véve a 26 tagállam közül Magyarország a negyedik legnagyobb szerepvállaló. Az ENSZ-beli és az európai uniós műveletek között Magyarország a harmadik legnagyobb szerepet vállalja.

Az összes missziót összevetve Magyarország a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után. Az USA fegyveres erőinek 15 százalékát, az Egyesült Királyság 12 százalékát, Magyarország pedig 11,86 százalékát alkalmazza külföldi műveletekben. Magyarországot Belgium követi 11,22 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy nagyon magas a Magyar Honvédség mobilitása, műveleti képessége, kiképzettsége és harci hatékonysága - értékelt Szekeres Imre.

A tárcavezető elmondta, hogy a bizottság zárt ülésén részletesen beszámolt az afganisztáni magyar szerepvállalásról. Kiemelte: a magyar katonák csak olyan feladatot vállalnak, amelyre fel tudnak készülni és megfelelő feltételeket tudnak biztosítani.

Mint mondta, tájékoztatta a testületet az afganisztáni feladatok biztonsági vonatkozásairól.
Arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyesek a Magyar Honvédség Afganisztánban vállalt új feladatai, Szekeres Imre úgy válaszolt: minden békefenntartási feladat veszélyes, de csak akkor vesznek részt az elhatározott feladatokban, ha a katonák kiképzése, felkészítése lezajlott, az összes technikai eszköz rendelkezésre áll, valamint megfelelőek a feltételek a többi résztvevő nemzettel való együttműködésre.

A miniszter kiemelte, hogy az afganisztáni részvétel jelentős hozzájárulás a NATO legfontosabb vállalásához és komolyan növeli Magyarország tekintélyét. Mint mondta, a bizottsági ülésen nagyra értékelte, hogy a szerepvállalást konszenzus övezi a parlamenti pártok részéről, és ezt a testület is megerősítette.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a legfrissebb - háromezer ember megkérdezésével végzett - közvélemény-kutatásuk szerint nagyon magas a magyar lakosság támogatása az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatban. Az adatokat ismertetve közölte, hogy a megkérdezettek 51 százaléka támogatja, 28 százalék ellenzi, a többiek pedig közömbösen fogadják az afganisztáni magyar misszió részvételét. Azaz a magyar társadalom 72 százaléka elfogadja vagy támogatja a szerepvállalást - mondta a miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy a testület egyhangúlag támogatta és elfogadta azt a beszámolót, amely a honvédelmi politika 2007. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szólt. Mint fogalmazott, ilyenre nem nagyon volt még példa az éves beszámolók esetén.

A honvédelmi bizottság egyetértett azzal az értékeléssel, hogy 2007 mérföldkőnek tekinthető a honvédség történetében. Ekkor zárták le a honvédség átalakítását, és a két évvel ezelőtt kitűzött reformokat hiánytalanul elérték. Átalakították a honvédség szervezetét, logisztikai rendszerét, toborzását, gazdálkodását, és így egy új, minőségi haderő jött létre - sorolta Szekeres Imre.
A miniszter az MTI azon kérdésére, hogy milyen kritikákat fogalmaztak meg a testület tagjai, azt mondta: mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők felszólalása tárgyszerű és megalapozott volt.

A beszámoló minősített adatokat nem tartalmazó összefoglalója felkerült a tárca weboldalára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását