2024. május 14. - Bonifác

Sólyom örül a részeredménynek is

Nagyon örülök, hogy az Országgyűlés megválasztotta a jövő nemzedékek ombudsmanját, a jövő nemzedékek szószólóját - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn újságíróknak, miután az Országgyűlés kétharmados többséggel megválasztotta Fülöp Sándort.
2008. május 26. hétfő 23:30 - Hírextra
"Immár a hat tisztség közül, amelyre jelölhetek, négy be van töltve ezzel a módszerrel, a lehető legjobb emberekkel, és úgy látom, hogy lassan, de biztosan megyünk előre, semmi okát nem látom, hogy ezen változtassak" - jelentette ki az államfő.

Mint mondta, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosjelölt most sokkal több szavazatot kapott, mint legutóbb, már csak 19 szavazat hiányzik a kétharmados többséghez. Az ő esetében is úgy érzékelem, hogy ez egy szerencsés forduló volt - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Péterfalvi Attilát újra jelöli-e az adatvédelmi ombudsmani posztra, Sólyom László azt mondta, hogy erről még nem döntött.

Sólyom László május 9-én jelentette be, hogy a posztot korábban is betöltő Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándor jogászt pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli. Mindketten voltak már jelöltek, az államfő azért jelölte őket újra, mert ők kapták a legtöbb voksot a parlamenti szavazáson.

A jövő nemzedékek ombudsmanját az Országgyűlés hatéves időtartamra választotta meg. Az új országgyűlési biztos feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Baka András "nem megválasztását" nem a jelölés módja okozta - jelentette ki az államfő. Hozzátette: annak, hogy külső embert jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére, nagyon komoly okai voltak, mert mint kiemelte, egy rendszeren kívül álló embernek volt a legjobb esélye arra, hogy a változásokat keresztülvigye.

Mint kiemelte, nincs törvényi határidő, amin belül jelölnie kell az államfőnek a főbírói posztra. A parlament elmegy szabadságra, ezért legközelebb ősszel lesz esedékes a következő jelölés - tette hozzá.

Baka András az újságírók előtt csalódását fejezte ki az eredmény miatt. "Ez a választás nem igazán rólam szólt, ez kifejeződése a magyarországi politikai viszonyoknak" - mondta, hozzátéve: a személyemre csapódtak rá azok az ellentétek, amelyek a magyar társadalomban élnek, amelyek az igazságszolgáltatás rendszerében jelen vannak.

Hangsúlyozta: nincs oka szégyenkezni, hogy az Országgyűlés 170 igen szavazattal, 191 ellenében elutasította.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) május elején döntött úgy, hogy nem támogatja Baka András főbírói jelölését.

Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását