2024. április 25. - Márk

Nem szedett vizitdíjat, beperelték

Megkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon hétfőn annak a kunhegyesi fogorvosnak a polgári pere, aki a 2007-es bevezetés óta nem szedett vizitdíjat betegeitől; a tárgyalás június 18-án folytatódik, hogy akkor a védelem a mostaninál részletesebbe
2008. május 26. hétfő 18:07 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte a Kunhegyesen praktizáló fogorvost, Nagy Leventét. Egy nála tartott ellenőrzés során ugyanis kiderült: 2007. február 15. és június 30. között 1.090 pácienst látott el, de azoktól nem szedte be a 300 forintos vizitdíjat, noha az kötelező lett volna. Ezután a MEP fizetési felszólítást küldött a fogorvosnak, majd az előírt határidő lejárta után a bírósághoz fordult és kérte a fizetési meghagyás kiadását. Nagy Levente ellenkérelemmel élt.

A hétfői tárgyalás után ifjabb Tóta Áron, az alperes ügyvédje elmondta: álláspontjuk szerint az a vizitdíj, amit a fogorvos nem szedett be, egy őt megillető bevétel, így tulajdonképpen saját támogatásáról mondott le. A védő jelezte, hogy mivel az eset alkotmányossági aggályokat is felvet, nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak kérelemmel a jogszabály felülvizsgálatára.

Nagy Levente -, aki elfoglaltsága miatt nem vett részt a tárgyaláson - korábban úgy nyilatkozott: többek között azért nem szedi a vizitdíjat, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás.

A 2008. március 9-ei népszavazáson a résztvevők elsöprő többséggel utasították el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ezt követően az Országgyűlés úgy döntött, hogy április elsejével megszűnik e két díj fizetési kötelezettsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását