2024. április 26. - Ervin

Kórházi csetepaté miniszteri szinten

Átnyújtották közleményüket Székely Tamás egészségügyi miniszternek az egri kórházvédő bizottság tagjai hétfőn az Egészségügyi Minisztériumban, majd a tárca parkolójában tájékoztatták az újságírókat.
2008. május 26. hétfő 17:58 - Hírextra
A dokumentumot aláíró 18 osztályvezető főorvos amiatt fejezi ki aggodalmát, hogy a Heves Megyei Önkormányzat a HospInvest Zrt.-nek adta az egri Markhot Ferenc Kórház működtetési és vagyonkezelési jogát.

A HospInvest Zrt. többek közt azért nem nyerte el az orvosi kar döntő többségének bizalmát, mert nem tartják megfelelőnek a cég eddigi tevékenységét, az egyes osztályokon történő bemutatkozását, a szakmai koncepcióját, valamint elutasítják a már kiküldött dolgozói munkaszerződések tartalmát - áll a dokumentumban.

A Székely Tamással folytatott konzultáció során a kórházvédő bizottságot képviselő Kulcsár Dániel arról tájékoztatta a minisztert, hogy mintegy 800-an nem hajlandók aláírni a HospInvest Zrt.
munkaszerződését. Székely Tamás ígéretet tett arra, hogy mindkét felet meghallgatja, valamint felhívta a figyelmet az ellátás biztonságának megtartására - mondta Kulcsár Dániel.

A kórházvédők korábban kifogásolták, hogy előnytelen munkaszerződést kínál az egri kórház dolgozóinak az intézmény vagyonkezelői jogát elnyerő HospInvest Zrt. A cég vállalta volna, hogy két évig a közalkalmazotti jogviszonnyal járó juttatásokat garantálják az orvosok és szakdolgozók számára. Azonban a kórházvédők szerint a közalkalmazottaknak járó béren felüli juttatások csak a munkaszerződéshez csatolt tájékoztatóban szerepeltek, ami pedig semmilyen garanciát nem jelent ezek folyósítására.

A HospInvest Zrt. hétfői közleménye szerint új, minden garanciát részletesen bemutató munkaszerződéseket készítenek elő: az elavult intézményi adatbázisból származó pontatlanságokat kijavítják, a munkaszerződésekre vonatkozó, tovább részletezett ajánlatukat pedig ennek megfelelően újra eljuttatják a kórház dolgozóihoz annak érdekében, hogy az összes információ ismeretében mérlegelhessék a részletesebb ajánlatot.

A kórházvédők értesültek arról, hogy a HospInvest Zrt. új ajánlatot akar tenni, de "a magyar jogrendszer nem engedi meg azt, hogy Egerben új szerződés szülessen" - mondta el Mánya Kristóf, a kórházvédő bizottság szóvivője, aki a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre hivatkozott. Hozzátette: nem szerződésfüggő a kórház dolgozóinak gondolkozása, hanem a HospInvest Zrt. ellen van fenntartásuk.

A HospInvest Zrt.-nek július elejéig van ideje arra, hogy biztosítsa a kórház működéséhez szükséges személyzetet. Ha ez nem sikerül, az ÁNTSZ nem ad engedélyt neki a működtetésre. Ebben az esetben a kórházi dolgozók tovább dolgoznak közalkalmazottként, mivel az egri önkormányzat egészségügyi ellátási kötelezettsége fennáll. A kórházvédők azt szeretnék elérni, hogy Eger városa vegye át a kórház üzemeltetését, a dolgozókat pedig továbbra is közalkalmazottként foglalkoztassák - fejtette ki Mánya Kristóf.

Pócs Alfréd, a Medicaritas, a helyi szakszervezet elnöke hozzátette: az általuk megkérdezett alkotmányjogászok szerint a város megkérdezése nélkül nem lehetett volna kiírni a pályázatot, annak elsőbbségi joga lett volna.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat.
A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását