2024. április 20. - Tivadar

Edvin Marton már a saját elsőségéről is nyilatkozik

Oroszországra és nem csak az orosz dalra szavaztak az Eurovíziós Dalfesztivál nézői - mondta a verseny győztese, Gyima Bilan vasárnap hajnalban Belgrádban az MTI-nek adott exkluzív interjújában. Az orosz énekes partnere, a magyar Edvin Marton szerint tört
2008. május 25. vasárnap 08:21 - Hírextra
Az egész csapatom egy csodálatos döntőre készült. Oroszországban is mindenki biztatott, mindenki reménykedett a győzelmemben - mondta Gyima Bilan az MTI-nek rögtön azután, hogy elhagyta a verseny színpadát a belgrádi Arénában.

Bilan szerint nemcsak a dala és az előadása miatt nyerte meg a 2008-as dalversenyt, győzelmében szerepet játszott az is, hogy Oroszországot képviselte. Az orosz versenyző sok sikert és kitartást kívánt a többi énekesnek, és elmondta, korábban ő is csak második lett a dalfesztivál nemzeti döntőjében.

Az orosz csapat tájékoztatása szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon gratulált Gyima Bilannak a diadalhoz.

Az 53. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este tartották Belgrádban, és 25 előadó versenyzett a közönség szavazataiért. Az orosz Gyima Bilan, aki fölényesen, 272 ponttal győzött, Edvin Marton virtuóz hegedűkísérete és Jevgenyij Pljuscsenko olimpiai bajnok műkorcsolyázó előadása segítségével hódította meg az európai közönséget már az elődöntőben.

Történelmet írtunk, én vagyok az első magyar, aki nyert az Eurovíziós Dalfesztiválon - reagált a győzelemre Edvin Marton az MTI-nek az előadás után. Hozzátette, hogy nagyon különleges produkciót alkotott ez a vegyes csapat, a két orosz és egy magyar taggal.

A győztesek nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy hogyan ünneplik meg a győzelmüket. A két művész közös sajtóértekezletet tartott a verseny után, ahol egy spanyol újságíró kérésére spanyolul is előadták a Believe me című dalt.

A vegyes trió háromórás küzdelem után aratott győzelmet a belgrádi Eurovíziós Dalfesztiválon. Korábban az angol fogadóirodák is az ő győzelmét vetítették előre. A második helyen az ukrán Ani Lorak, a harmadikon pedig a görög Kalomira végzett.

Az 1956-ban indult fesztivál történetében először fordul elő, hogy orosz versenyző arat diadalt. Bilan győzelmének köszönhetően jövőre Moszkva látja vendégül a dalversenyt.

A Magyarországot képviselő Csézy nem jutott be a döntőbe. A Gyertyaláng (Candlelight) című dal annak ellenére sem hozott sikert a magyar énekesnőnek a csütörtöki középdöntőben, hogy korábban az angol fogadóirodák és a magyar rajongók is döntő-esélyesként tekintettek rá.

Tavaly a szerbiai Marija Serifovic győzött a fesztiválon, a Molitva (Imádság) című dallal. Írország, amelynek képviselője idén nem jutott be a döntőbe, összesen hét alkalommal nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Három ország - Franciaország, Nagy-Britannia és Luxembourg - egyaránt ötször hódította el a fődíjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását