2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az igazi szellemirtó

Harry Price a leghíresebb "csalóvadász" volt, de egy esetre még ő sem talált magyarázatot.Aki hisz a paranormális jelenségekben, hajlamos lehet csalók csapdájába esni, és ha az átverés egyszer lelepleződik, erősen meginoghat hitében.
2008. május 25. vasárnap 19:40 - Hírextra
Nehéz a "kuruzslót" megkülönböztetni a hiteles, különleges pszichével megáldott emberektől. Éppen ezért minden korban van legalább egy vállalkozó szellemű kutató, aki a csalók nyomába ered.

A 19. század végén született Harry Price épp egy ilyen tudós volt, aki megszállottan kereste a közönséget manipuláló "médiumokat". Különleges érzékkel találta meg a hamisított szellemfotókat, a bűvészkedő pszichémestereket, és több mutatványt is leleplezett. Még azt is bebizonyította, hogy a tűzönjárás a tudomány szerint is lehetséges, ami ma már nem annyira megdöbbentő, hiszen többet tudunk az agy képességeiről.

Price-nak volt egy különleges szerkezete, ami segített neki a csalások leleplezésében. A kutató nem volt hitetlen a természetfeletti jelenségekkel szemben, de nem tűrte az átveréseket. Elismerte, hogy valóban létezik szellemvilág, és pályafutása során találkozott is néhány esettel, melyekre sem ő, sem ügyes kis szerkezete nem szolgált logikus magyarázattal. A kísértetek néha különös helyeket "szemelnek ki maguknak", hogy folyamatos zajongásukkal hívják fel a figyelmet túlvilági akaratukra. A 20. század első harmadában egy angliai paplakot szálltak meg a szellemek, és a lelkész a híres leleplező segítségét kérte.

Price kilenc évet áldozott az életéből erre a jelenségsorozatra. De bármennyi időt töltött a helyszínen, semmi jelét nem találta annak, hogy a furcsa zajok, a repülő tárgyak vagy az emberi hangra emlékeztető suttogások "földi" beavatkozás eredményei lennének. Megállapítása szerint a helyi lelkészt poltergeistek zaklatták, ez olyan szilárd meggyőződése volt Harry Price-nak, hogy könyvet is írt róla. Ennek következtében azonban elkezdték támadni a kollégái, és éppen olyan vizsgálódásokkal akarták bebizonyítani a szavai hiteltelenségét, amilyet korábban ő is végzett. De a paplakban zajló események valódisága vagy hamissága soha nem nyert bizonyítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását