2024. április 27. - Zita

Thaiföldi űrrizst vegyenek!

Thaiföld, az éves mintegy tízmillió tonnás exportjával rizsnagyhatalomnak számít, és rizzsel foglalkozó kutatói, úgy tűnik, ezt az előkelő helyet biztosítani kívánják az elkövetkező évszázadokra is.
2008. május 24. szombat 19:21 - Hírextra
A Bangkok Post angol nyelvű lap jelentése szerint ugyanis a délkelet-ázsiai országban működő Nemzeti Gén- és Biotechnológiai Központ (Biotec) a Japán Űrkutatási Ügynökséggel közösen egy űrbéli rizstermesztési kísérletet előkészítésén dolgozik.

Morakot Tanticsaroen, a Biotec igazgatója szerint most azt vizsgálják, hogyan hatnak bizonyos tényezők, mint a különböző mértékű fényerősség, a fénybehatás ideje, a széndioxid különböző koncentrációja és a váltakozó erősségű ibolyántúli sugárzás a rizsnövények növekedésére. Mivel a földi körülmények között egy-másfél méteres növények az űrben egy mindössze 10 cm magas kamrában fognak nőni, ehhez az alacsony helyhez is alkalmazkodniuk kell. Amennyiben az előkísérletek sikeresnek bizonyulnak, a gabonát 2010-ben küldik az űrbe.

Az idén márciusban fellőtt Endeavour űrsikló szállította a Nemzetközi Űrállomáshoz a japán Kibo űrlaboratórium első elemét, amelyet a tervek szerint május 31-én követ a második egység. Itt kívánják a rizstermesztési kutatásokat folytatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását