2024. május 3. - Tímea, Irma

Egészségügyi biznisz: béranyaság

Gyorsan fejlődő egészségügyi üzletággá nőtte ki magát a béranyaság Ukrajnában, ahol egy-egy gyerek kihordásáért akár félmillió hrivnyát (kb. 15 millió Ft.) is fizetnek a gazdag megrendelők.
2008. május 24. szombat 11:14 - Hírextra
Mivel az ukrán törvények nem tiltják a pótanyaság intézményét, egyre több gazdag ukrán és külföldi házaspár használja ki a gyermekhez jutásnak ezt a lehetőségét. A gyermekek kihordatásának ára 25 ezer és 110 ezer amerikai dollár között mozog az ügyeket intéző cégtől függően - írta a Kijevben megjelenő Gyelo országos gazdasági napilap.

Az újság szerint a liberális törvényi szabályozásnak köszönhetően - sok országban ugyanis tilos a pótanyaság intézménye - Ukrajna kezd a béranyaság központjává válni. Ezt jelzi, hogy az országba megindult külföldről az - orvosi körökben használt kifejezéssel élve - "reprodukciós turizmus".

Ukrajnában több pótanyaközpont működik, az egyik legnagyobb Harkivban található. A centrum minden szolgáltatást vállal, beleértve a lombikos megtermékenyítést és embrióbeültetést, és rendelkezik a béranyaságra vállalkozó nők kiterjedt adatbázisával. Ebbe csak 18 és 35 év közötti, kifogástalan előéletű, stabil erkölcsű és lelkiállapotú, lehetőleg gyermekes nők kerülhetnek be. Ha házasságban élnek, akkor szükséges a férj közjegyző által hitelesített írásos beleegyezése.

A harkivi központban újságíróknak nem nyilatkoznak, de olyannyira nem titkolják szolgáltatásaik árait, hogy azokat feltették a centrum internetes oldalára is. Így tudható, hogy egy béranyajelölt nevének kiadása az adatbázisból, egészségi állapotának előírások szerinti kivizsgálásával együtt ezer dollárba kerül. A pótanyaság vállalására kész jelölt biztosítása és kiterjedt orvosi kivizsgálásáért 2,5 ezer dollárt kérnek a megrendelőtől. Szükség esetén a központ tolmácsról is gondoskodik. Amennyiben a megrendelő nem szeretné személyesen intézni az ügyeket a béranyajelölttel, akkor ezt megteszi helyette a centrum 23,3 ezer dollárért.

A béranyák tiszteletdíja a harkivi központban hivatalosan ötezer dollár, ám szakértők szerint a valós összeg jóval nagyobb, 15 ezer és 60 ezer dollár között mozog, míg a lombikos megtermékenyítés és az embrió beültetése mintegy kétezer dollárba kerül.

Olekszandr Juzko, az Ukrán Reproduktív Orvosi Szövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy az országban 22 olyan klinika van, ahol in vitro megtermékenyítést és embrióbeültetést végeznek, akár pótanyákba is, de a béranyákról nem készül hivatalos statisztika, hiszen az érintett házaspárok nem szívesen beszélnek a kérdésről. Ugyanakkor - tette hozzá - orvosi körökből tudható, hogy Ukrajnában ezrekre rúg a béranyasággal kapcsolatos esetek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását