2024. április 29. - Péter

Bibliai találkozások Székesfehérváron

A biblia megkerülhetetlen könyv, amelynek ismerete fontos a mai kor emberének is - hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban megrendezett Bibliai találkozások című kiállítás szombati megnyitóján.
2008. május 24. szombat 20:14 - Hírextra
A székesfehérvári egyházmegye főpásztora a Biblia éve alkalmából rendezett kiállításon arról beszélt, hogy a Biblia a könyvek könyve, amelynek ismerete nélkül nem tudjuk megérteni zsidó - keresztény kultúránkat. A Biblia minden korok embere számára biztos utat mutat az erkölcsi emelkedettségre - tette hozzá.

A tárlat nem csak a bibliakiadások sokféleségét és sokszínűségét mutatja be, hanem a Szentírás tanítását a képzőművészet és az installáció eszközeivel viszi közelebb az emberekhez - mondta Spányi Antal.

A különleges bibliakiadások mellett a székesfehérvári egyházmegyei múzeum eddig nyilvánosság elé nem került ritkaságai, a püspökség több mint félezer ősnyomtatványt őrző könyvtárának több tucat értéke, továbbá mintegy száz, tárgyában a Bibliához kapcsolódó képzőművészeti alkotás látható a kiállításon.

A tárlat anyagát az egyházmegyei gyűjteményekből, magángyűjtők és közgyűjtemények anyagaiból állították össze. Láthatók a kiállításon a budapesti Zsidó Múzeumból kölcsönzött ötvösmunkák, köztük egy tóramutató és egy tóravért, valamint kiállították az Országos Széchenyi Könyvtár Vizsolyi Bibliájának egy korrektúralapját.

Szilárdfy Zoltán művészettörténész gyűjteményéből értékes barokk kori metszetek, köztük Gottfried Bernhard Göz metszetei, festményei láthatók.

A tárlaton kiállították Franz Anton Maulbertsch Mária látogatása Erzsébetnél című munkáját, Kondor Béla, Borsos Miklós, Pekáry István képeit, s nyomdatörténeti érdekességként egy magasnyomású Gutenberg-kézisajtót.

A kiállítás november elejéig lesz látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását