2024. március 29. - Auguszta

Ki viszi tovább a Kennedy-örökséget?

Edward Kennedy amerikai demokrata szenátor halálos betegsége felvetette a kérdést, vajon ki folytathatja a Kennedy-família politikai örökségét.
2008. május 23. péntek 20:00 - Hírextra

Vége szakad-e a Kennedy-érának? - tették fel elemzők a kérdést, miután a napokban gyógyíthatatlan agydaganatot, gliómát diagnosztizáltak Ted Kennedynél, aki az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére, a szenátus második legrégebben, 1962 óta hivatalban levő tagja.
A 76 éves szenátor - aki szerdán elhagyhatta a bostoni kórházat, ahol a hét vége óta kezelték - Cape Cod-i otthonában pihen, amíg az orvosok eldöntik a kezelés módját.

Egyelőre nem tudni, milyen fázisban van a betegség, lassan növekvő vagy esetleg agresszív, nagyon veszélyes tumorról van-e szó. A gliómát az orvosok gyógyíthatatlannak, de időlegesen kezelhetőnek tartják; szakértők szerint lehet, hogy Kennedynek kevesebb mint egy éve van hátra.
Úgy tűnik, senki nem tudja továbbvinni a fáklyát a Kennedy-famíliában - vélekedik Thomas Whalen, a Bostoni Egyetem politológus professzora.

Kennedy szülőföldjén, Massachusettsben sokan aggódnak, hogy az Amerikának híres államférfiakat adó család eltűnik a politikából. Az északkeleti szövetségi állam annak a liberális politikának a bástyája, amelyet a szenátor évtizedek óta képvisel.
Senki nem fogja kérni tőle, hogy visszaadja mandátumát, még akkor sem, ha a betegség eluralkodik rajta - mondta Jeffrey Berry, a massachusettsi Medford Tufts Egyetem professzora. Senki nem fog igyekezni, hogy lecseréljék őt egy új szenátorra, aki a ranglétra aljáról kezdi majd pályáját. A várható kezelés miatt Kennedy mindenesetre bizonyosan kiesik majd a törvényhozási munkából.

A Kennedy-család több ifjabb tagja aktív közéleti szerepet vállal, de egyik sem olyan szinten, mint Ted és tisztelt-szeretett bátyjai, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök, Robert Kennedy szenátor, akit 1968-ban lőttek le és a legidősebb fivér, Joseph, aki a második világháborúban vesztette életét.

Edward Kennedy unokaöccsét, Joseph Kennedyt - Robert fiát - emlegetik úgy, mint aki átvehetné a beteg szenátor helyét. Joseph korábban hat cikluson keresztül (hatszor két éven át) szolgált Massachusetts állam képviselőjeként a washingtoni kongresszusban, jelenleg egy olyan nonprofit vállalatot irányít, amely olcsó fűtőolajat biztosít a szegényeknek. Több ízben fontolgatta, hogy megpályázza a kormányzói posztot, de végül mindig visszalépett. Egyszer úgy nyilatkozott a The Boston Globe-nak, hogy nem fordul el a politikától, de szereti munkáját cégénél. Elemzők szerint nem kizárt, hogy a Kennedyk iránt mély ragaszkodást érző massachusettsi demokraták szorgalmazni fogják, hogy az 55 éves Joseph vegye át nagybátyjától a stafétabotot. A szövetségi állam szabályai szerint a kormányzónak a szenátori hely megüresedése utáni 145. és 160. nap között kell kiírnia időközi választást.

Más Kennedy-sarjak is továbbvihetnék a Kennedy-örökséget, de egyikük sem látszik olyan formátumú személyiségnek, amilyen Ted Kennedy, akit a Time magazin Amerika 10 legjobb szenátora közé sorolt, aki a Capitolium dombján a leghíresebb és leghatékonyabb egyeztetők egyike. Az elnöki poszt megszerzésére egyszer tett kísérletet az elnöklő demokrata Jimmy Carter ellen 1980-ban, de nem jutott el a jelöltségig.

A lehetséges Kennedy-fáklyavivők között emlegetik Ted fiát, Patrick Kennedyt, aki a Massachusettsszel szomszédos Rhode Island demokrata kongresszusi képviselője. Patrick indulását - azon túlmenően, hogy át kellene költöznie a másik államba - megnehezítenék korábbi "problémás" ügyei. A képviselő 2006-ban például beismerte gyógyszerfüggőségét, miután egy nap hajnalban kivilágítatlan autójával a washingtoni kongresszusnál nekihajtott egy biztonsági sorompónak.

Kathleen Kennedy Townsendnek - ő Robert Kennedy legidősebb gyereke, Maryland egykori helyettes kormányzója - megfeneklett a politikai karrierje, amikor elvesztette a kormányzóválasztást 2002-ben.
Caroline Kennedy, John F. Kennedy lánya író-filantróp csak az idén mártózott meg a nagypolitikában, amikor nagy visszhangot keltő bejelentést tett Barack Obama szenátor elnökjelöltségének támogatásáról.

Ifjabb Robert F. Kennedy - John F. Kennedy elnök unokaöccse, Robert F. Kennedy fia - környezetvédelmi aktivista, aki még soha nem töltött be politikai posztot, de egy korábbi nyilatkozatában nem zárta ki, hogy indulna Hillary Clinton New York-i szenátori mandátumáért, amennyiben a volt first lady elnyeri az elnökséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását