2024. április 19. - Emma

Ismeretlen Mozart-partitúrák

Dél-Lengyelországban, a Jasna Gora-i kolostorban (Czestochowa) talált 18, Wolfgang Amadeus Mozartnak tulajdonított partitúra közül három nem szerepel teljes művei Köchel-jegyzékében - írta pénteken a Polska című lengyel napilap.
2008. május 23. péntek 20:06 - Hírextra

A kézzel írott ismeretlen partitúrák, amelyek XVIII. századi másolók művei, "megfelelnek a kor stílusának", és "a jellegük arra enged következtetni, hogy Mozart volt a szerzőjük" - idézte a lap Remigiusz Pospiech zenetörténészt.

A lengyel szakértők az ismeretlen kották kapcsán felvették a kapcsolatot az osztrák zeneszerzőzseni (1756-1791) salzburgi és bécsi kutatóival.
"Ha valóban eredeti Mozart-művel van dolgunk, inkább a kései, bécsi korszakából származik" - mondta a lengyel zenekutató, aki szerint azonban további kutatásokra van szükség a feltételezés igazolásához.

A Jasna Gora-i szentély archívumában mintegy 3000 másik kéziratot is őriznek, amelyeket a kolostor zenekara számára gyűjtöttek össze.
Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban született Salzburgban, 1781-ben Bécsben telepedett le. A császárvárosban komponálta több remekművét, és itt érte a halál tíz évvel később, 35 éves korában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását