2024. május 3. - Tímea, Irma

Együtt vagy külön aludjunk?

Hasznos-e vagy káros, ha a gyereket beengedjük a szülői ágyba? Egy híres olasz onkológus szerint e kérdésben az apáknak és anyáknak a természetes ösztöneikre kell hallgatniuk.
2008. május 23. péntek 09:44 - Hírextra

Umberto Veronesi az OK Salute című olasz egészségügyi szaklapban folyó vitához szólt hozzá. Úgy vélekedett, hogy ha egy pár úgy érzi, hogy ez neki és a gyereknek is jó, ha érzelmileg gazdagodik tőle, akkor hagyja, hogy a gyerek, vagy gyerekek velük aludjanak. Ha tartózkodó ezzel kapcsolatban, akkor divatból semmiképpen se erőltesse. A hétgyermekes apa az első kategóriához tartozik.

Elméletét mások is támogatják. Jacopo Fo író Zen mama címmel könyvet írt róla. "Huszonöt éve küzdünk azért, hogy a világ megértse: a gyerekeknek szükségük van arra, hogy anyjuk közelében aludjanak. Így tanulnak meg lélegezni, így nem következik be az elválasztás utáni stressz, és az anya is nyugodtabban alszik. A pár intimitása sem sínyli meg a dolgot, sőt, nyer a helyzetből. A fürdőszobára, a konyhára, a mosógép tetejére gondolni még fantáziagyakorlat is lehet" - írta Fo.

A közös alvás híveinek nyomós érve ezen kívül még az is, hogy a szülők így több időt tölthetnek a gyerekeikkel, hisz a rohanó élet miatt az együttlét sokszor csak a hétvégekre korlátozódik. Ami az esetleges kényelmetlenséget illeti, azt legfeljebb néhány rúgással meg lehet úszni. A "co-sleeping" megszállott híve Brad Pitt és Angelina Jolie. Három méter széles ágyukban együtt alszanak négy gyermekükkel és már jön két újabb...

A pszichológusok szerint azonban ezzel a szokással infantilizálhatjuk gyermekeinket és végső soron a párkapcsolatunk is felbomolhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását