2024. április 20. - Tivadar

A Kis-Balatonnál a környezetvédelmi miniszter

Biciklin végigkerekezve avatta fel pénteken Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Kis-Balatonnál kiépített új kerékpárutat, a hozzá kapcsolódó kerékpárkölcsönzőt, madárvártát és azt a kilátót, amelyet egy meglévő zsilipre építettek fel.
2008. május 23. péntek 19:06 - Hírextra

A zalavári Kis-Balaton-bemutatóház mellett már tavaly elkészült a gyerekek készségfejlesztését szolgáló, vizes elemekkel is kiegészített játszótér, ennek szomszédságában alakították ki a most felavatott kerékpárkölcsönzőt. A tó menti töltésen öt kilométer hosszan készült aszfaltos kerékpárút, ennek mentén egy ötven éve készült zsilipre ráépített kilátóhoz mehetnek fel a látogatók, az út végén pedig egy farakásnak tűnő madárleshelyet alakítottak ki.

A miniszter a kerékpárút avatásán elmondta, hogy a 74 millió forintos költséggel megvalósított beruházás a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, a regionális operatív programhoz kapcsolódó turisztikai projektből finanszírozták. Szabó Imre úgy fogalmazott: sajnos ma még nem általános, hogy a kerékpárút kialakítása mellett szolgáltatást is kínálnak a kölcsönző jóvoltából. Hozzátette azt is, hogy a most felavatott kis-balatoni fejlesztés még elődje, Persányi Miklós érdeme.

A kerékpárút végénél található madárvárta előtt tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Kis-Balaton újbóli kialakításának még 1984-ben befejezett első ütemét eddig szakmai viták és a pénzhiány miatt nem lehetett folytatni. A Balaton vízminőségét tovább javító második ütem azonban környezetvédelmi szempontból is fontos beruházás lesz.

Kóthay László vízügyi államtitkár közölte: a Környezet és Energia Regionális Operatív Program részeként, 7,5 milliárdos beruházással kívánják folytatni a kis-balatoni projektet. Erről a napokban környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi szakemberek egyeztettek, mert csak velük, és a helyben lakókkal, civilekkel közösen lehet a nagyszabású beruházásról dönteni.

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a most átadott kerékpárút és a hozzá kapcsolódó beruházások folytatásáról azt mondta: szeptember 30-ig további újdonságokkal találkozhatnak az itt élők és az ide látogatók. A közbeszerzési eljárás közelgő lezárását követően átalakítják a Kis-Balaton bemutatóház kiállítását, még inkább interaktívvá téve azt, a Kányavári-szigetnél pedig vizesblokkot alakítanak ki, továbbá egy kompot is vízre tesznek, hogy a mozgássérültek is átjuthassanak a sokak által látogatott szigetre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását