2024. március 29. - Auguszta

Ragályos a leszokás

A dohányzásról való leszokás szemmel láthatóan társadalmilag "ragályos" - állapítja meg az Egyesült Államokban közzétett terjedelmes tanulmány, amely az elmúlt harminckét év megfigyeléseit dolgozza fel.
2008. május 22. csütörtök 15:23 - Hírextra
"Széles társadalmi hálózatokat tanulmányozva felfedeztük, hogy egymást nem feltétlenül ismerő emberek egész csoportjai szoktak le egyszerre a dohányzásról" - fejtette ki Nicholas Christakis, a massattchusettsi Harvard Egyetem Orvostudományi Karának professzora szerdán.

"Ez olyan, mint amikor az ugyanahhoz a társadalmi csoporthoz tartozó, egymással kapcsolatban álló, de egymást személyesen nem ismerő embereknek megváltozik a kultúrája vagy korszelleme: egyszerre szoknak le a dohányzásról" - tette hozzá Christakis professzor.

A kutatók egy 12.067 fős csoportnak az 1971-2003 közötti időszakra vonatkozó adatai összehasonlításából jutottak erre a következtetésre. A résztvevők valamennyi családi változását - házasság, halálozás, válás - feltérképezték. Ezentúl a résztvevők feltárták közeli barátaikkal, kollégáikkal és a szomszédaikkal való kapcsolataikat is.

A barátoknak és a kollégáknak a kutatásba ily módon történő bekapcsolásának köszönhetően a kutatók 53.228 társadalmi, családi és szakmai kapcsolatot tanulmányozhattak.

A kutatás legmeglepőbb eredménye az volt, hogy ezek az emberek nem egymagukban, hanem csoportosan szoktak le a dohányzásról - hangsúlyozzák a szerzők, akiknek a tanulmánya a New England Journal of Medicine május 22-i számában jelent meg.

"Ha több mint harminc éven át együtt vizsgáljuk ezeket a társadalmi hálózatokat, megállapíthatjuk, hogy egy-egy dohányzó csoport átlagos nagysága többé-kevésbé azonos maradt, de a csoportok száma egyfolytában csökkent" - szögezte le James Fowler, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását