2024. május 3. - Tímea, Irma

Nevetnek a tabukon

Guantánamo, Irak, Oszama bin Laden, Afganisztán, szeptember 11: az amerikai komédia tabukat döntöget. A témákról szóló komoly filmek csak szerény bevételt jelentettek Hollywoodnak, ezért most megpróbálkoznak a szatírával.
2008. május 22. csütörtök 10:00 - Hírextra

Már játsszák az amerikai mozikban Jon Horvitz és Hayden Schlossberg filmjét két barátról, Haroldról és Kumarról, akik kedvelik a marihuánát, a kalandokat, de terroristáknak nézik és Guantánamóra viszik őket, ahonnan megszöknek és Texasba menekülnek. A kritikák szerint a látszólag apolitikus, hedonista főszereplők csak a maguk élvezetére gondolnak, valójában azonban a film az amerikai társadalom éles szatírája.

Műsoron van a Hol rejtőzik Oszama bin Laden című dokumentumfilm, rendezője Morgan Spurlock. Főhőse teveháton, fehér ruhában keresi Szaúd-Arábiában a világ első számú terroristáját és szembe kell néznie Amerikával szembeni minden előítélettel. Júniusban láthatja a közönség Dennis Dugan You Don,t Mess With The Zohan-ját, amelyben John Turturro és Adam Sandler a főszereplők. A keret az izraeli-palesztin konfliktus, és Sandler, az egyik legkedveltebb amerikai komikus, a Moszad ügynöke, aki belefárad a harcba, halottnak nyilváníttatja magát, mert az Egyesült Államokban fodrászként akarja újrakezdeni az életét.

Ben Stiller Tropic Thunder című műve a fegyverkezési hajszát és a rasszizmust "leplezi le".
A német Uww Well Postal című filmjében megjelenik maga Oszama bin Laden is (Larry Thomas játssza). Főszereplője egy postai alkalmazott, akit tévedésből egy vérengzés résztvevőjének tartanak.
"A világ elvesztette egyensúlyát. A film nevetség tárgyává teszi a káoszt, amelybe nyakig belemerültünk" - nyilatkozta alkotásáról a rendező a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Adam Sandler azzal indokolja a vígjátékok jogosságát, hogy "Amerikában vita folyik, amely megosztja azokat, akik elkötelezett filmeket készítenek és azokat, akik nem akarják ezeket megnézni, ezért hazafiatlanoknak bélyegzik őket. A vígjátékok ebben a helyzetben a mérleg nyelvének szerepét játszhatják". Nem biztos azonban, hogy ez utóbbiakat majd nem úgy fogadják, mint övön aluli ütést Amerika becsületére...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását