2024. május 2. - Zsigmond

Varnus Xavér a Müpában

A Bartók Béla Hangversenyteremben felépített orgonák orgonája már két éve várja különleges hangversenyekkel a közönséget. A Művészetek Palotája egyedi programokat is kínál a koncertélmények mellé. 2007 a kvízjátékok éve volt, 2008-ban - az internetes játé
2008. február 28. csütörtök 13:24 - Hírextra

A világ legrégibb és egyik legújabb orgonája, amely így egymástól mindössze néhány méterre helyezkedik el, mindig egy napon szólal meg: a hangversenytermi orgonaestek alkalmával. A híres szólisták délután 6-kor a víziorgona mellé állnak, hogy egy-egy zeneiskolás, szakiskolás orgonista növendék - ki tudja, talán már a jövő évtized egyik orgonistafenoménja - által eljátszott dallamra improvizáljanak.

A különleges páros produkció premierje március 2-án lesz, némileg rendhagyó formában. Varnus Xavér, miután megtartotta délutáni orgonabeavató koncertjét gyermekeknek, kedves tanítványa, Vargha Viktor társaságában varázsolja el az ókori instrumentumot és a közönséget. A sztárszólista és a világhírű hangszer első találkázásáról filmfelvétel is készül.

A tavaszi sorozat már másnap folytatódik: Király Csaba március 3-i orgona- zongoraestje előtt Fassang László improvizál arra a dallamra, amelyet a budaörsi zeneiskolás Krähling Anna játszik.
Az elkövetkező hónapok során - április 6-án és május 3-án Varnus Xavér orgonabeavatója után, április 17-én Bernard Foccroulle, május 15-én pedig Fassang László hangversenye előtt - szólalhat meg a víziorgona értő mesterek és ügyes tanítványok közreműködésével.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását