2024. április 27. - Zita

Az SZDSZ bízik az ÁSZ súlyában

Az SZDSZ örül annak, hogy az ÁSZ elismeri az egészségügyi reform eredményeit, és felhívja a Gyurcsány-kormány figyelmét arra, hogy a Számvevőszék is az egészségügyi reform következetes folytatását javasolja.
2008. május 22. csütörtök 18:07 - Hírextra
Ehhez képest a kormány a korábbi felelős gazdálkodással szemben felpuhítja a társadalombiztosítás költségvetését. Erre példa a vizitdíj pótlása is, melynek lehetőségét a kormányfő korábban elvetette - így ezt az összeget valamennyi járulékfizető fizeti, nem csupán azok, akik orvoshoz fordulnak. Hírek szerint a kormány a háziorvosok ésszerűbb gyógyszerfelírásának ösztönzéséről szóló - már elkészült - rendeletet is vissza kívánja vonni, pedig ez a szabályozás mind a társadalombiztosításnak, mind a betegeknek további megtakarításokat eredményezne – a kormány e tervét az ÁSZ szintén ellenzi.

Az SZDSZ vezetésű egészségügyi tárca két év alatt rendbe tette a társadalombiztosítást, megszüntette annak 300 milliárdos hiányát. Már hónapok óta mondjuk, hogy a reformok leállításával ezek az eredmények elvesznek, és ezt támasztja alá most az ÁSZ jelentése is.

Az SZDSZ sajnálattal tapasztalja, hogy a Gyurcsány-kormány a reform folytatása helyett inkább Mikola István forgatókönyvét hajtja végre az egészségügyben, és olyan változtatásokat tesz, melyek újra hiányhoz és drágább gyógyszerekhez vezethetnek. Ehelyett az lenne szerencsés, ha a kormány tartaná magát az eredeti programjához, és nem halogatná tovább a biztosítási reformot. Ez a lépés ugyanis egyszerre és mindenkorra megszüntetné annak a lehetőségét, hogy politikusok olcsó népszerűségi szempontoktól vezérelve szétosztogassák a biztosítottak pénzét.

Budapest, 2008. május 22.

Kiadó: SZDSZ
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását